Gyártók Mindegyik üzemét bevonja a teljesen elektromos autók gyártásába a BMW

Mindegyik üzemét bevonja a teljesen elektromos autók gyártásába a BMW

autopro.hu/V.M. | 2020.11.23 04:19

Mindegyik üzemét bevonja a teljesen elektromos autók gyártásába a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW Csoport folytatja termelési hálózatának elektrifikáció jegyében történő átalakítását. Európában a belső égésű motorok gyártása a jövőben Ausztriában és Nagy-Britanniában fog folyni, a müncheni fő termelőüzemet új gyártósorral bővítik, 2022 végétől pedig minden németországi gyárban készülni fog legalább egy tisztán elektromos modell.

Hirdetés

A BMW Csoport rendelkezik az autóipar egyik legrugalmasabb gyártási rendszerével. Egy gyártósoron készülhetnek a tradicionális és az elektromos hajtású autók, ami lehetővé teszi a vásárlói igények változására való gyors reagálást – mondta el Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának termelésért felelős tagja.

Hozzátette, hogy a járvány alatt is képesek voltak javítani költségstruktúrájukat, aminek eredményeként 2021 végére félmilliárd euróval csökkenthetik állandó költségeiket.

Költözik a müncheni motorgyártás

A közel száz éves müncheni üzembe 2026-ig 400 millió eurót fektetnek egy új gyártósor felállításának érdekében, ahol teljesen elektromos járműveket fognak összeszerelni. Ezek a járművek ugyanarra az új padlólemezre fognak épülni, amit először a Debrecenben készülő autókhoz fognak használni.

Az új gyártósor a jelenlegi motorgyártó üzem helyén fog állni. A négy, hat, nyolc és tizenkettő hengeres erőforrások gyártását az ausztriai Steyrbe, illetve a brit Hams Hallba fogják áthelyezni több szakaszban, 2024-gyel bezárólag.

A motorgyártásban dolgozók a müncheni egység más részlegein vagy a BMW más bajorországi telephelyein, például a dingolfingi E-hajtásláncgyártási Kompetenciaközpontban fognak munkát kapni. A létesítményben dolgozók számát ezerről kétezerre akarják növelni.

2009 óta a BMW Csoport több mint 50 ezer munkatársa részesült elektromobilitással kapcsolatos képzésben.

Senkit nem hagynak ki

2022 végétől minden németországi autógyárban készülni fog legalább egy tisztán elektromos típus. 2021-től a BMW i4 Münchenben, a BMW iX pedig Dingolfingban fog készülni, ahogy később a 7-es és az 5-ös sorozatok tisztán elektromos változatai is. Regensburgban 2022-ben indul az új BMW X1 gyártása, ami tisztán elektromos kivitelben is elérhető lesz. A Lipcsei üzem pedig, ahol már 2013 óta gyártják a BMW i3-at, a Mini Countryman utódját is készíteni fogja belső égésű motoros és teljesen elektromos változatokban.

A vállalat emellett folyamatosan fejleszti az elektromos hajtásláncokhoz kötődő termelési és kutatás-fejlesztési kapacitásokat, ahogy arról az autopro.hu is beszámolt egy korábbi cikkben.

Kiemelt Partnereink