Gyártók Öt éven belül termelhet a debreceni BMW-gyár

Öt éven belül termelhet a debreceni BMW-gyár

autopro.hu | 2020.11.13 09:18

Öt éven belül termelhet a debreceni BMW-gyár

Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója | Fotó: BMW Group Media Site

A koronavírus-járvány kitörésekor a BMW vezérigazgatója, Oliver Zipse bejelentette, hogy a vállalat kizárólag a várható keresletre reagálva hajt végre projekteket, ezért a helyzetben a debreceni BMW-gyár építését egy évvel elhalasztották. A vezető most arról tájékoztatott, hogy a teljesen elektromos modellek alá tervezett padlólemezeket 2025-től már Debrecenben fogják gyártani – számolt be a 24.hu.

Hirdetés

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, májusban, a koronavírus-járvány kirobbanása miatt, a BMW Csoport még arról adott számot, hogy egy évvel csúszik a debreceni gyár megépítése. A bejelentés mögötti indoklás szerint, mivel a járvány még jó ideig korlátozni fogja az egész autóipar működését, a BMW arra törekszik, hogy megőrizze erős likviditási helyzetét, ennek érdekében pedig felülvizsgálnak minden projektet, beruházást, termékfejlesztést. A vállalat a várható keresletre reagálva hajt végre projekteket, ezért a helyzetben a debreceni BMW-gyár építését egy évvel elhalasztották.

Az aggodalmak eloszlatása végett Szijjártó Péter arról adott számot, hogy minden érintett tartja az ígéreteit, és teljesíti a kötelezettségeit, a 2018 nyarán bejelentett, gyárépítésről szóló szerződés 2020 június végén, módosítás nélkül hatályba lép. Közben a helyi önkormányzat is megerősítette, az eredeti szerződéshez képest a határidő módosítással érintett fejlesztések csupán: a telekommunikációs hálózat, az ivóvíz-, szennyvíz- és csapadékvíz-vezeték, a gázellátás, az útcsatlakozások, és az intermodális központ.

A mostani bejelentés, mely szerint 2025-től már megindulhat a termelés a debreceni BMW gyárban, több szempontból is jelentős. Egyrészt a hazai üzem már a kezdetektől rákapcsolódik a vállalatcsoport számára is kiemelt jövő technológiájára azáltal, hogy elektromos modellek alá tervezett padlólemezeket fog gyártani, másrészt pedig eloszlatja a sok bizonytalanságot, amit a BMW Csoport májusi bejelentése hozott.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink