Gyártók Milliárdokat veszít új gyárain a Tesla

Milliárdokat veszít új gyárain a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2022.06.23 12:17

Milliárdokat veszít új gyárain a Tesla

Fotó: Tesla

A Tesla idén megnyitott Texas-i és berlini gyárai „dollármilliárdokat veszítenek” az akkumulátorok hiánya és a Kínából érkező szállítások fennakadásai miatt – közölte az elektromosautó-gyártó vezérigazgatója, Elon Musk.

Hirdetés

„Mind a berlini, mind az austini gyárak gigantikus pénzégetők jelen pillanatban… A hangjuk akárcsak egy erős morajlás, ami az égő pénz hangja” – írta le a helyzetet Musk egy kaliforniai Tesla-tulajdonosokat tömörítő autós klubnak nyilatkozva.

A texasi gyárban az új 4680 jelölésű akkumulátorcellák gyártásának gondterhelt felfuttatása, valamint a konvencionális 2170-es cellák készítéséhez szükséges berendezések kínai kikötőkben ragadása miatt csak kis mennyiségben készülnek járművek. A berlini gyár kicsit jobb helyzetben van Musk szerint, mivel a helyben gyártott 2170-es cellákat használhatja saját termelésében.

Részben ennek lehet köszönhető, hogy utóbbi létesítményben már sikerült elérni a heti ezres volument. Mindazonáltal a gyártásnövelést a toborzási nehézségek is hátráltatják.

Küzdelem a csőd elkerüléséért

„Az elmúlt két évet valódi rémálommá tették az ellátási láncok zavarai, egyik dolog a másik után jött, és még nincs vége” –idézi a Reuters Muskot.

A vállalatvezető hozzátette, hogy a Tesla számára a legsürgetőbb annak megválaszolása, hogy „Hogyan tartsuk működésben gyárainkat, hogy fizethessük az embereinket és ne menjünk csődbe?”

Már így is, a romló gazdasági kilátások miatt Musk június elején a dolgozók tíz százalékának elbocsátását lengette be. Nemrég a kijelentését úgy pontosította, hogy a fix bérezésű munkavállalók tíz százalékát fogják elküldeni három hónap leforgása alatt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink