Gyártók Megúszhat egy dízelbotrány miatti büntetést a VW

Megúszhat egy dízelbotrány miatti büntetést a VW

autopro.hu/V.M. | 2023.03.31 06:19

Megúszhat egy dízelbotrány miatti büntetést a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

Egy olaszországi, versenytorzító magatartás miatt kiszabott bírság sértheti a VW azon jogát, hogy ne büntessék meg kétszer ugyanazon jogsértésért – állapította meg az Európai Unió Bíróságának egyik tanácsadója.

A Volkswagenre egy olasz bíróság még 2016-ban rótt ki 5 millió eurós bírságot a dízelek kibocsátását manipuláló szoftverrel ellátott járművekről szóló, félrevezető marketingtevékenység miatt.

Ugyanakkor a német OEM szintén a dízelbotrány következtében Németországban egymilliárd euró értékű büntetést fizetett 2018-ban. Mivel a VW szerint mindkettő büntetést ugyanazon jogsértés miatt szabták ki – vagyis dupla büntetést fizettetnek vele – fellebbezést nyújtott be Olaszországban. Ezt 2019-ben a bíróság elutasította, mondván, a büntetések eltérő jogi alapokon nyugszanak.

A VW ezt követően az ügyet az olasz Államtanács elé vitte, amely az Európai Bírósághoz fordult tanácsért.

A Volkswagennek lehet igaza

Manuel Campos Sanchez-Bordona európai bírósági tanácsadó hivatalos állásfoglalása szerint a Volkswagent igenis kétszer büntethetik meg ugyanazon jogsértésért. „Az eljárások ugyanazon jogi személyhez (a Volkswagenhez) kötődnek, és a büntetett cselekmények hasonlóak tartalmukban és időben” – állapította meg.

Hozzátette, hogy látszólag az olasz és német hatóságok nem működtek együtt annak érdekében, hogy elkerüljék az OEM kettős megbüntetését.

A Reuters által idézett statisztikák szerint az Európai Bíróság ötből négy alkalommal a tanácsadók véleményét követve hozza meg ítéletét, ami azt jelenti, hogy a VW nagy eséllyel elkerülheti, hogy az eddig 32 milliárd eurójába kerülő dízelbotrány további költségekkel terhelje – legalábbis Olaszországban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink