Gyártók Mégsem lesz közös Alpine-Lotus e-sportautó

Mégsem lesz közös Alpine-Lotus e-sportautó

autopro.hu/V.M. | 2023.05.24 12:17

Mégsem lesz közös Alpine-Lotus e-sportautó

Fotó: Alpine Media

A francia Alpine és a brit Lotus felhagytak az együttműködéssel, ami egy új elektromos sportautó kifejlesztésére irányult. A típus vélhetően a jelen generációs Alpine A110 utódja lett volna.

A kettő vállalat még 2021 januárjában írt alá szándéknyilatkozatot egy „átfogó megvalósíthatósági tanulmány” készítéséről.

Az Alpine közleménye szerint az eltelt idő alatt „erős kapcsolat alakult ki a kettő vállalat között”, azonban „úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk az Alpine sportautójának közös fejlesztését.” A Renault Csoporthoz tartozó gyártó részéről hozzátették: „a továbbiakban is egyeztetni fogunk más jövőbeli lehetőségek kapcsán” – utalva arra, hogy a kettő OEM közti együttműködésnek még lehet jövője.

Az új A110 a tervek szerint egyike lesz a következő években érkező három új Alpine-nak. A másik kettő modell a Renault 5-ön alapuló A290, illetve a GT X-Over crossover lesz.

Sok komponensen osztoztak volna

A két éve kötött megállapodás szerint a közösen fejlesztett A110 a Lotus Elise utódjának tekinthető Lotus Type 135 padlólemezét és más technológiáit kapta volna meg. Az akkumulátorcellák az üléspár mögött, vertikális elrendezésben kaptak volna helyet, lehetővé téve, hogy az ülések az úthoz közelebb legyenek és hogy a súlypont a középmotoros sportautókban megszokott módon helyezkedjen el.

Az Autocar beszámolója szerint azt még nem tudni, hogy a mostani fejlemények hogyan befolyásolják az Alpine azon terveit, hogy 2027-2028-ban érkező kettő SUV-ját a Lotus platformjára építse.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink