Gyártók Alaposan betesznek az új EU-s előírások az Alpine-nak

Alaposan betesznek az új EU-s előírások az Alpine-nak

autopro.hu/V.M. | 2023.01.31 06:17

Alaposan betesznek az új EU-s előírások az Alpine-nak

Fotó: Groupe Renault Newsroom

A Renault Csoportba tartozó francia Alpine vezetőinek az Európai Unió új gépjárműbiztonsági követelményei okozhatnak fejfájást, mivel azok miatt a következő évtől Európában csak korlátozott számban lesz értékesíthető a márka A110-es sportautója.

Hirdetés

Az „Általános Biztonsági Előírások 2” homologizációs szabályok megkövetelik bizonyos kamerák és szenzorok járművekre szerelését annak érdekében, hogy adottak legyenek a technikai feltételek a vezetői segédrendszerek integrálásához. A szabályok az új modellekre azonnali hatállyal, míg a már forgalmazott járművekre 2024 júliusától érvényesek.

Pont ezek miatt a követelmények miatt a Toyota a tervezettnél korábban fogja befejezni a GR86 értékesítését, míg az Alpine A110 esetében az európai eladások számának korlátozását vonják maguk után.

Robert Bonetto, az Alpine műszaki alelnöke megerősítette, hogy a szabályozás ellenére 2026-ig gyártásban fogják tartani az A110-et. Hozzáfűzte: „Folytatjuk az európia kereskedőhálózat bővítését, és 2022-ben harmadával több autót adtunk el, mint a megelőző évben.”

Ugyanakkor azt is megosztotta, hogy mivel az A110 nem felel meg az új előírásoknak, 2024 júliusától az európai értékesítési lehetőségeik „korlátozottak” lesznek. Hogy a típus az európai piacon maradhasson, az Alpine ki fogja használni az EU azon rendelkezését, ami lehetővé teszi, hogy az egy év alatt Európában 1500 darabnál kevesebb járművet értékesítő gyártók két év haladékot kapjanak a szabályok teljesítéséhez.

Nem térülne meg a befektetés

Bonetto szerint a megkövetelt szenzorok integrálása túl költséges lenne, olyannyira, hogy a költségeket nem is tudnák amortizálni az A110 gyártásának befejezéséig.

Az Alpine reményei szerint a fentebbi megoldással képesek lesznek az A110-et tovább forgalmazni a legfontosabb európai piacokon 2026 júliusáig, emellett a vállalat igyekszik az EU-n kívül fokozni jelenlétét, hogy a termelési volument és az értékesítést megfelelő szinten tarthassák – írta meg az Autocar.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink