Gyártók Megkezdődött az akkuk újrahasznosítása a Volkswagennél

Megkezdődött az akkuk újrahasznosítása a Volkswagennél

autopro.hu/P.B. | 2021.02.03 04:21

Megkezdődött az akkuk újrahasznosítása a Volkswagennél

Fotó: Volkswagen Newsroom

Salzgitterben megkezdődött az akkumulátor-újrahasznosító projekt próbaüzeme a Volkswagen Csoportnál. A cél, hogy minden egyes kiszolgált akkumulátort 90 százalékban újra felhasználjanak, emellett pedig energiatározóként második életet is kaphatnak az autókban már nem felhasználható akkuk.

A Volkswagen életében új fejezet kezdődött az ID.3 és az ID.4 modellek megjelenésével, ezek az első tömeggyártásra kerülő elektromos autók a vállalatcsoport életében. Ugyanakkor az elektromos autók esetében még mindig egy fontos kérdés, hogy mi lesz az elhasznált akkumulátorokkal.

Az egyik megoldás már viszonylag elterjedt: az autókban, járművekben az idejüket már kiszolgált akkumulátorok energiatározóként még jók lehetnek például olyan üzemekben, ahol a hálózati áram ingadozását küszöbölik ki. A másik út az akkuk újrahasznosítása, ezt kezdte meg most a Volkswagen Salzgitterben.

Pont időben kezdték a kutatásokat

A Volkswagen 2009 és 2011 között a braunschweigi műszaki egyetemmel és tíz másik partnerrel közösen a lítium-ionos akkumulátorok újrahasznosításának lehetőségét kutatta. A befutó technológia a LithoRec nevű eljárás lett, azonban ahogy a Volkswagen közleménye is felhívja rá a figyelmet, akkor még máshogyan nézett ki az autóipar, alig léteztek újrahasznosítható akkuk.

A projekt ennek ellenére futott tovább, a gyümölcse pedig most érik be. Marko Gernuks, a LithoRec projektmenedzsere szerint nem kezdték túl korán a kutatásokat, hanem éppen időben indult a projekt a Volkswagennél ahhoz, hogy most, az elektromos autók terjedésekor már élesben használni tudják az eljárást.

Hogyan hasznosítják újra az akkumulátorokat?

Eddig az akkumulátorokat pirometallurgiai eljárások során tudták újrahasznosítani, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy olvasztással nyerték ki az öreg akkumulátorok még használható fém egységeit. A Volkswagen azonban mechanikai eljárást alkalmaz: először teljesen szétszedik alkotóelemeire az akkut, egyes elemeket már ekkorra kinyernek. Ezt követően a cellákat egy zárt környezetben összepréselik, és az onnan folyadékként távozó elektrolitokat mágneses „szitákkal” megszűrik.

A folyamat végére fekete por keletkezik, ami mangánt, kobaltot, lítiumot, grafitot és nikkelt tartalmaz. Ezt a Volkswagen társvállalata hidrometallurgiai eljárással alkotóelemeire bontja, az így kapott anyagot pedig már egy új akkumulátor gyártásához is felhasználhatják, minőségromlás nélkül.

Körforgásos működés

A fenti eljárással a Volkswagen Csoport zárt, körforgásos rendszerben képes akkumulátorokat előállítani és használni. Ezzel egyrészt anyagilag is jól jár a vállalat, hiszen kevesebb nyersanyag beszerzésére szorul, másrészt a karbonkibocsátását is jelentősen csökkenti.

A következő cél így a salzgitteri gyár számára az optimalizálás. Amint a próbaüzem eléri a kapacitásának határát, a Volkswagen Csoport nagyobb gyárai is átvehetik a folyamatot.

Kiemelt Partnereink