Gyártók Megkezdi új akkugyárának építését a BMW

Megkezdi új akkugyárának építését a BMW

autopro.hu/P.B. | 2024.04.03 15:24

Megkezdi új akkugyárának építését a BMW

Az akkugyár látványterve. | Fotó: BMW Group PressClub Global

Április harmadikán elkezdtek dolgozni a munkagépek a BMW legújabb akkugyárának építkezésén Strasskirchenben. Német sajtóértesülések szerint a gyártó kérelmet nyújtott be a helyi járási hivatalhoz az építkezés mielőbb megkezdésére, amit március végén hagytak jóvá.

Ahogy a Bayerischer Rundfunk (BR) közölte, az első építőipari gépeket a helyszínre szállították. A hét elején ismét összegyűjtötték azt a szalagot, amelyet február óta használtak a helyszín megjelölésére – a szalag célja az volt, hogy a réteken fészkelő madárfajok ne rakják fészket a leendő építkezésen. Mint a helyszínvezető a BR újságíróinak a helyszínen elmondta, szerdán kezdődnek az első ásatási munkálatok.

Bár a BMW még nem jelentette be az építkezés megkezdését, a Bayerischer Rundfunk újságírója az építkezés helyszínén értesült róla, hogy április harmadikán megkezdődött a földmunka Strasskirchen mellett, ahol a BMW legújabb akkumulátorgyára épül. A korai munkavégzéshez a BMW-nek egy külön engedélyre volt szüksége, ezt húsvét előtt meg is kapta a cég.

Nem mindenki örül

Mint ismert, a BMW 2023 februárjában vásárolta meg az alsó-bajorországi Irlbach és Strasskirchen települések között lévő területet, hogy egy nagy akkumulátor-összeszerelő üzemet építsen fel 105 hektáron. Az üzemben akkumulátorcellákat szerelnek majd kész akkumulátorcsomagokká, amiket a BMW bajor járműgyáraiba szállítanak. A cellák valószínűleg elsősorban Magyarországról érkeznek majd, mivel a BMW beszállítói, a CATL és az Eve Energy Debrecenben építenek cellagyárakat.

A helyi lakosság egy része ellenállást tanúsított, mert tartottak az üzemek generálta forgalomtól, azonban a szeptemberi népszavazáson a többség a BMW-gyár felépítése mellett szavazott.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink