Gyártók Igennel szavaztak a BMW akkumulátorgyárára

Igennel szavaztak a BMW akkumulátorgyárára

autopro.hu/V.M. | 2023.09.26 10:20

Igennel szavaztak a BMW akkumulátorgyárára

Fotó: BMW Group PressClub Global

A bajorországi Straßkirchen lakosai igennel szavaztak a BMW helyi akkumulátor-összeszerelő üzemének felépítésére. A beruházás révén új munkahelyek jönnek létre, miközben a prémiumautó-gyártó egy számára előnyös helyszínen ruházhat be.

Hirdetés

Augusztus végén derült ki, hogy a BMW új üzemének jövője népszavazáson fog eldőlni. Akkora kettő kezdeményezés is indult: az „Élhető Gäuboden polgári kezdeményezés” a gyár felépítése ellen kampányolt rámutatva a megnövekvő járműforgalomra, míg a „Jövővel rendelkező modern hazáért” a fiatalok elvándorlását megakadályozandó a beruházás mellett emelt szót.

A szeptember 24-én tartott szavazáson végül a helyiek 75 százaléka mondott igent a BMW terveire az előzetes eredmények alapján. A szavazni jogosultak mintegy 77 százaléka nyilvánított véleményt a népszavazáson.

A beszállítóknál is új állások születnek

Az építkezés első fázisának befejezése után a BMW mintegy 1600 főt fog foglalkoztatni a cellákból nagyfeszültségű akkumulátorcsomagokat összeállító telephelyen. A dolgozók úgy 70 százaléka a BMW más lokációiról fog érkezni, míg a fennmaradó állások a helyi közösség számára kínálnak majd munkalehetőséget.

A BMW úgy számol, hogy a beruházás a bajor beszállítói láncában is új munkahelyeket hoz majd létre. Az autógyártó jelenleg körülbelül ezer alsó-bajorországi beszállítóval rendelkezik.

Jobb helyen nem is lehetne beruházni

Az új üzem a BMW három másik bajorországi gyárát, pontosabban a Münchenben, a Dingolfingban és a Regensburgban működő egységeket fogja ellátni akkumulátorokkal. Ezeken a telephelyeken több mint 36 ezer főt foglalkoztat a vállalat.

Straßkirchen kiváló helyszinül szolgál az akkumulátorgyár felépítéséhez: mindössze 40 kilométerre fekszik a BMW legnagyobb gyárától, a dingolfingitől, továbbá közel van az 3-as és az A92-es autópályákhoz. Ez lehetővé teszi a nagy és nehéz energiatároló egységek gyors és rövid úton eljuttatását a kiszolgálandó autógyárakba.

A BMW még 2023 februárjában vásárolta meg az új üzemet befogadó 105 hektáros földterületet, és a szerződés szerint további 29 hektárt is megvásárolhat. Az OEM azután döntött egy teljesen új telephely létesítése mellett, hogy a bajorországi üzemeinek területén nem állt rendelkezésre elég hely az akkumulátor-összeszerelés megkezdéséhez.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink