Gyártók Megkapta a kínai engedélyeit a Tesla Model Y

Megkapta a kínai engedélyeit a Tesla Model Y

autopro.hu/P.B. | 2021.07.15 11:22

Megkapta a kínai engedélyeit a Tesla Model Y

Fotó: teslamotorsinc.sharepoint.com

Az engedélynek köszönhetően a Tesla megkezdheti a Model Y Standard Range gyártását a sanghaji üzemében. Az első ilyen autókat már augusztus végén birtokba vehetik a tulajdonosaik, az első megrendeléseket ugyanis az engedély előtt felvehette a Tesla.

Hirdetés

A Tesla Model Y Standard Range hatótávolsága az NEDC szabvány szerint 525 kilométer – Kínában ezt a szabványt használják, az Európában bevett WLTP szerint valamivel kisebb ez a hatótávolság. Az autó ára 36.154 eurónak megfelelő jüan, ami körülbelül 9 ezer euróval alacsonyabb ár, mint amennyibe a Model Y összkerékhajtású, hosszabb hatótávval rendelkező változata kerül az országban.

A helyi hírek szerint a Tesla belépőmodelljének számító kivitel iránt nagy az érdeklődés Kínában – az első két nap 15 ezer rendelést adtak le az SUV-ért helyi sajtóinformációk szerint, igaz, a Tesla ezt a hírt nem erősítette meg.

Olcsóbb akku

A Model Y Standard Range-ben a Tesla lítium-fém-foszfát akkumulátort használ, ami olcsóbb megoldást kínál a prémium modellekben alkalmazott lítiumionos akkuknál. Egyre inkább bevett megoldás ez a járműiparban, hogy az egyes elektromos modellek olcsóbb kivitelei más kémiai összetételű akkumulátorokat kapnak.

Ez az akku a Model 3-ból is ismert megoldás, ám annál valamivel nagyobb, 60 kilowattórás teljesítményű akkumulátorról van szó, mert a Model Y nagyobb.

Érdekesség, hogy a Model Y már azelőtt megjelenhet Európában, hogy a Tesla berlini gyárát átadják. Augusztus végén várható az első Model Y-ok bemutatkozása Németországban, ahol a helyben gyártott Teslák csak 2022-ben fognak bemutatkozni – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink