Gyártók Megérkezett a Volvo teljesen elektromos kukásautója

Megérkezett a Volvo teljesen elektromos kukásautója

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.13 17:22

Megérkezett a Volvo teljesen elektromos kukásautója

Fotó: Volvo

Az akár 483 lóerős és 200 kilométeres hatótávolságú Volvo FM Low Entry Európában, Törökországban és Dél-Koreában fog közlekedni.

Számos tehergépkocsi-gyártóhoz hasonlóan világszerte a Volvo is szorgalmasan kutatja az elektromos járműtechnológiát. Azonban az összes korábbi elektromos járművét belső égésű motoros járművekhez tervezett platformokra építették. Mostanáig.

A Volvo FM Low Entry úttörő lépést jelent a svéd vállalat számára, mivel ez az első kizárólag elektromos teherautó platformja. A kulcsfontosságú piacokon, többek között Európában, Törökországban és Dél-Koreában üzembe helyezendő platformot a hulladékgyűjtéstől kezdve az áruelosztáson át az építkezésekig számos feladatra tervezték.

Az FM Low Entry négy akkumulátorral van felszerelve, amelyek együttes kapacitása akár 360 kilowattóra is lehet. Ez azt jelenti, hogy a teherautó akár 200 km hatótávolságra is képes lesz. Az akkumulátor egy 483 lóerős motornak küldi majd az energiát, a jármű össztömege pedig 19 és 32 tonna között lesz.

Többféle változat kapható majd

A Volvo Trucks, úgy tervezte meg a platformot, hogy meglehetősen rugalmas legyen. Öt különböző tengelykonfigurációval rendelkezik majd: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2 és 8X4. Emellett a vásárlók választhatnak egy, vagy akár négyüléses modelleket, és választhatják a meghosszabbított, magas alvófülkét is, így a teherautó a különböző üzemeltetési igényekhez és preferenciákhoz igazítható.

A svéd vállalat szerint fontos volt számára, hogy a járművezetőnek nagyszerű kilátást biztosítson. Az FM Low Entry valóban öt csillagot kapott a nehéz tehergépjárművekre vonatkozó új brit Direct Vision szabvány szerint. A Volvo új, fejlett kamerafigyelő rendszerével is rendelkezik, hogy a vezetőnek a lehető legjobb rálátást biztosítsa a teherautóját körülvevő területre.

Az FM Low Entry értékesítése ebben a negyedévben kezdődik, a gyártás pedig 2024 második negyedévében indul. A Volvo Trucks jövőre vonatkozó tervének fontos része, hogy a vállalat várakozásai szerint 2030-ra globális értékesítésének 50 százaléka teljesen elektromos lesz – írja a Carscoops.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink