Gyártók Megbüntették a német prémium autógyártókat

Megbüntették a német prémium autógyártókat

autopro.hu/P.B. | 2023.02.09 12:20

Megbüntették a német prémium autógyártókat

Fotó: Pixabay

Dél-Koreában az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz is büntetést kell, hogy fizessen, amiért a vállalatok állítólag manipulálták a dízelhajtású autóiknak a károsanyag-kibocsátási értékét. A bírság eurómilliós nagyságrendű.

A BMW, a Mercedes-Benz és az Audi autógyártóknak milliós bírságot kell fizetniük Dél-Koreában, mert állítólag manipulálták a kipufogógáz-tisztítást dízeljárművekben. A dél-koreai versenyhatóság azzal vádolta meg a három gyártót és a Volkswagent, hogy olyan szoftvert használtak, amely bizonyos távolságon belül kikapcsolja a járművek károsanyag-kibocsátás-szabályozását.

A Mercedes-Benzt 20,7 milliárd wonra, a BMW-t 15,7 milliárd wonra, az Audit pedig 5,9 milliárd wonra – a három gyártót összesen 42,3 milliárd wonra (31,3 millió euró) – bírságolják. A Volkswagennek nem kell bírságot fizetnie, mert az érintett modelleket nem adták el Dél-Koreában.

A Mercedes visszautasítja a vádakat

A gyártók magatartása torzítja a versenyt, és hátráltatja a fejlettebb technológiájú új dízelautók fejlesztését – közölték a koreai hatóságok. Ebben az esetben a vizes karbamid-oldat (ismertebb nevén AdBlue) fogyasztásáról van szó, amelyet az SCR-katalizátoros dízeljárművek vezetőinek az üzemanyag mellett rendszeresen fel kell tölteniük.

A Yonhap nemzeti hírügynökség szerint a Mercedes-Benz Korea visszautasította a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásával kapcsolatos vádakat. Korábban egyébként az Európai Bizottság is foglalkozott ugyanezzel az üggyel, de nem döntött szankciókról, mivel a vállalat önként nyújtott be megfelelő jelentést – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink