Gyártók Még saját e-autógyártójának is betesz az USA terve

Még saját e-autógyártójának is betesz az USA terve

autopro.hu/E.M. | 2022.08.13 08:18

Még saját e-autógyártójának is betesz az USA terve

Fotó: Twitter/RJ Scaringe

Amerikai mivolta ellenére a Rivian számos modelljére sem lehet majd igénybe venni az USA, autógyártók által kritizált klímacsomagjában említett 7500 dolláros támogatást.

Hirdetés

Az elektromos autókat gyártó Rivian a korábban vártnál jelentősebb működési veszteséggel számol az idei évre nézve, valamint bejelentette, hogy a jelenlegi modelljeik nagy része nem lesz jogosult az új szövetségi adókedvezményre.

A fiatal vállalat megjegyezte, hogy a prémium pickupokból és SUV-kből álló R1-es szériájának modelljeire nem valószínű, hogy igénybe lehet majd venni az amerikai szenátus által elfogadott új energia- és klímatörvényben szereplő támogatást. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a törvényt kritikával illették az autógyártók, mivel számos elektromos típus esik a kedvezmény hatályán kívül.

Nincs minden veszve

A Rivian azonban jogosult lehet az elektromos furgonokra járó járművenként 40 ezer dolláros támogatásra, nyilatkozta R.J. Scaringe vezérigazgató a negyedéves eredmények közzétételét követő konferenciahívás keretein belül az őt kérdező elemzőknek.

Scaringe elmondta továbbá, hogy a Rivian kisebb, 2025-ben megjelenő R2-es modelljei is jogosultak lesznek az adójóváírásra, mivel azok gyártását hazai akkumulátor-ellátásilánc fogja támogatni.

Túlságosan optimista hozzáállás?

A Rivian közölte, hogy most 5,45 milliárd dolláros kamatok, értékcsökkenési leírás és amortizáció előtti korrigált veszteségre számít, a korábban tervezett 4,75 milliárd dollárossal szemben. Ezenfelül a vállalat kevesebb mint 7 ezer járművet gyártott az első fél évben, ennek ellenére megerősítette az egész évre vonatkozó 25 ezres célját.

A kaliforniai Irvine-ben székhellyel rendelkező vállalat elmondta, hogy a harmadik negyedév végére még bővíteni tervezi a Normalban található összeszerelő üzemének működési idejét egy plusz műszakkal. Megjegyezte azonban, hogy a továbbiakban is magasabb nyersanyagárakra és más ellátási problémákra számítanak.

Vegyes eredmények

A második negyedévben az Rivian közel 4500 járművet szállított ki, az első három hónap 1200 darabjával szemben. Közlése szerint eddig körülbelül 98 ezer nem teljesített előrendelés érkezett a R1S SUV-ra és R1T pickup teherautóra.

A második negyedévben az elemzői várakozásokban szereplő 337,5 millió dollárt felülmúlva 364 millió dollár árbevételre tett szert a vállalat. A nettó veszteség azonban 1,71 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 580 millió dollárhoz képest.

A Rivian 1,2 milliárd dollárt égetett el az előző negyedévben, de a vállalatnál maradt 14,9 milliárd dollár készpénz még így is elég, hogy fedezzék a várhatóan 2025-ben megnyitásra kerülő második, Atlantában épülő összeszerelő üzemük költségeit – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink