Trend A gyártók után az EU is támadja az amerikai tervet

A gyártók után az EU is támadja az amerikai tervet

autopro.hu/V.M. | 2022.08.12 14:18

A gyártók után az EU is támadja az amerikai tervet

Fotó: Pixabay

Az autógyártók után az Európai Unió is kifogásolja az elektromos autók jövőbeli adókedvezményével kapcsolatos amerikai tervet, mivel az hátrányosan érintené a külföldi gyártókat, ezenfelül a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait is áthághatja.

Hirdetés

Az USA szenátusa által nemrég elfogadott 430 milliárd dolláros klímavédelmi csomag szerint a zéró emissziós járművek vásárlói 7500 dollár adójóváírást kapnának a jövőben. Azonban az erre való jogosultság származási szabályokhoz lenne kötve, hogy csökkentsék az ország Kínától függését.

Az OEM-ek már az elfogadást követően szót emeltek a tervezet ellen, rámutatva, hogy jelen formájában sok modellre nem lesz igénybe vehető a kedvezmény.

Most az Európai Bizottság szóvivője, Miriam García Ferrer jelezte, hogy az EU diszkriminatívnak tartja az intézkedést, amiért az előnyben részesíti az amerikai termékeket a külföldiekkel szemben. „Ez természetesen azt is jelenti, hogy a (tervezet) nem összeegyeztethető a WTO szabályaival” – tette hozzá a Reuters által idézett közleményében.

García Ferrer felidézte, hogy az EU és az Egyesült Államok egyetértenek az e-mobilitást előre mozdító kedvezmények fontosságát illetően, „de biztosítanunk kell az intézkedések igazságosságát.” Hozzáfűzte: „Éppen ezért felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy távolítsa el a diszkriminatív elemeket a csomagból!”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink