Gyártók Már semmi sem áll az FCA-hitel útjában

Már semmi sem áll az FCA-hitel útjában

autopro.hu/Sz.N. | 2020.06.24 17:23

Már semmi sem áll az FCA-hitel útjában

Fotó: Pexels

Olaszország jóváhagyta a Fiat Chrysler olasz egységének nyújtandó 6,3 milliárd euróról szóló állami hitelgaranciát nyújtó rendeletet, kijárva ezzel az utat az eddigi legjelentősebb értékű válsághitelnek, amit európai autógyártó valaha kapott.

Hirdetés

Az olaszországi számvevőszék aláírta a rendeletet, mely az utolsó lépése volt annak a hosszadalmas és vitatott folyamatnak, hogy állami hitelhez juthasson a Fiat Chrysler. A bíróság döntését a gazdasági minisztérium jóváhagyása előzte meg.

„A számvevőszék hitelesítette a rendeletet” – nyilatkozta a Reutersnek egy, a téma érzékenysége miatt neve elhallgatását kérő forrás.

Az FCA olasz részlege is felhasználta Róma COVID-19 sürgősségi finanszírozási rendszerét, mellyel egy államilag támogatott, hároméves segélyt biztosított nemcsak a csoport olaszországi működéséhez, hanem az olasz gépjárműipar számára is, ahol nagyjából 10 ezer vállalkozás működik, amiket a koronavírus-járvány okozta válság nagyban érintett.

Sok tisztázatlan kérdés volt

A hitelt Olaszország legnagyobb kereskedelmi bankja, az Intesa Sanpaolo folyósítja, ami már engedélyezte azt a garanciák jóváhagyásáig, amelyeket a kormány nyújt az összeg 80 százalékára a SACE exporthitel-ügynökségen keresztül.

Az állami támogatás kérdése komoly vitákat keltett, mivel az FCA azon dolgozik, hogy francia riválisával, a PSA-val egyesüljön, az olasz-amerikai autógyártó székhelyét pedig Hollandiában regisztrálták. Az FCA nemzetközi márkái között szerepel a Fiat, a Jeep, a Dodge és a Maserati is.

Sokáig az sem volt egyértelmű, hogy milyen feltételekhez - ha egyáltalán bármilyenhez is -, köti Olaszország a hitelgaranciát, illetve, hogy ez mennyiben befolyásolja az FCA tervezett 5,5 milliárd eurós rendkívüli osztalékkifizetését, ami kulcseleme a PSA-val való egyesülésnek - számolt be a Reuters.

Kiemelt Partnereink