Gyártók Már idén bemutatkozhat a Volvo új zászlóshajója

Már idén bemutatkozhat a Volvo új zászlóshajója

autopro.hu/P.B. | 2024.01.05 04:20

Már idén bemutatkozhat a Volvo új zászlóshajója

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Már készül Kínában az a Volvo, ami a BMW i5 és a Mercedes-Benz EQE kihívója lesz. Az ES90-et várhatóan 2025-ben dobja piacra a Volvo, azonban már az idei évben bemutatkozhat az elektromos szedán.

A Volvo ES90 a Volvo zászlóshajója lesz, egy elektromos szedán, ami a Volvo S90-et hívatott leváltani. A modellt 2025-ben dobja piacra az OEM, azonban várhatóan már idén bemutatja azt – erre utal egy kiszivárgott fotó, amin egy papírlap látható arról, hogy a V551-es kódú autó első prototípusai készülnek. A modellt a Volvo anyavállalatának gyárában, Kínában, Csöcsiangban szerelik össze.

Az új zászlóshajónak szánt autó külső megjelenéséről eddig semmit sem tudni, azonban ez várhatóan néhány hónapon belül megváltozik. A várakozások szerint az autó a Volvo SPA2 platformjára épül – akárcsak az EX90 SUV és a Polestar 4. Erre a platformra 400 vagy 800 voltos rendszer is épülhet. A Volvo által eddig elárult specifikációk azt sugallják, hogy az ES90 egymotoros hátsókerék-hajtással és kétmotoros négykerék-hajtással is megvásárolható lesz.

Nagypályás versenyző lesz

Az eddigi információk szerint az ES90 111 kilowattórás akkumulátorral lesz felszerelve, ez 600 kilométeres hatótávolságot biztosít az egymotoros, hátsókerék-hajtású hajtáslánccal kombinálva. A modell várhatóan 4999 milliméter hosszú, 1547 milliméter magas és 1945 milliméter széles lesz, míg tengelytávolsága 3100 milliméter lesz.

Ezekkel a specifikációkkal egyik fő riválisánál, a BMW i5-nél 61 milliméterrel rövidebb, 32 milliméterrel magasabb és 45 milliméterrel szélesebb lesz, 105 milliméterrel nagyobb tengelytávval – írja az Autocar.

Az ES90 fejlesztését részben a Geely új Galaxy E8 limuzinjával és Zeekr 7 limuzinjával kombinálva végezték – utóbbi akár 637 lóerővel és 770 kilométeres hatótávolsággal büszkélkedhet a kínai CLTC tesztcikluson.

A negyedik elektromos modell

Az ES90 lesz a Volvo negyedik tisztán elektromos autója az EX30 crossover, az EX90 SUV és az EM90 egyterű után – utóbbi egyelőre csak a kínai piacon érhető el, ott is gyártják.

Tervben van a cégnél az XC60 elektromos utódja, aminek megjelenése 2025-ben várható, de az S60 és a V60 elektromos cseréjéről egyelőre nem nyilatkozott a Volvo, ugyanakkor a Geely alá tartozó svéd gyártó 2030-tól csak elektromos autókat fog forgalmazni a korábban bejelentett tervei alapján.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink