Gyártók Már a Porsche a legértékesebb európai autógyártó

Már a Porsche a legértékesebb európai autógyártó

autopro.hu/V.M. | 2022.10.06 17:18

Már a Porsche a legértékesebb európai autógyártó

Fotó: Porsche Newsroom

Október 6-án a Porsche vált Európa legértékesebb autógyártójává, röviddel tőzsdei bevezetése után ugyanis részvényeinek teljes értéke meghaladta az anyaszervezet Volkswagenét.

Hirdetés

Ugyan a sportautógyártó papírjainak árfolyama a piaci trendeket követve október 3-án 81 euróra, a szeptember 29-i bevezetéskori szint alá csökkent, 6-án visszaerősödött, és 93 eurót ért el. Ezzel a Porsche tőzsdei kapitalizációja megütötte a 85 milliárd eurót.

Európa második legértékesebb autógyártója jelenleg a VW, a maga 77,7 milliárd eurós értékével. A Mercedes-Benz a harmadik helyen áll 57,2 milliárd euróval, a BMW a negyedik 47,5 milliárd euróval, míg a Stellantis az ötödik 39,7 milliárddal.

A Porsche részvényárfolyama azután emelkedett ismét, hogy a tőzsdére vitelében részt vállalt befektetési bankok 312,8 millió euró értékben 3,8 millió tartalék részvényt hívtak le az úgynevezett greenshoe opció keretében – jelentette a Reuters.

A VW egyik szóvivője az árfolyam stabilizációját célzó lépésről úgy nyilatkozott: „Európa és az Egyesült Államok inflációs adatai, az európai energiaellátás körüli aggodalmak, illetve az ukrajnai háború eszkalációja fluktuációt okozott, ami kis mértékű stabilizációs lépéseket tett szükségessé.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink