Gyártók Sikeres volt a Porsche tőzsdei debütálása

Sikeres volt a Porsche tőzsdei debütálása

autopro.hu/V.M. | 2022.09.29 17:22

Sikeres volt a Porsche tőzsdei debütálása

Fotó: Pixabay

Szeptember 29-én debütált a frankfurti tőzsdén a Porsche. A Volkswagen egyelőre sikerként könyvelheti el a nagy múltú sportautó-gyártó papírjainak kereskedésbe bocsátását.

Hirdetés

A Porsche Németország elmúlt több mint 25 évének legnagyobb értékű elsődleges kibocsátásaként (IPO) lépett tőzsdére, több mint 75 milliárd euró értéket érve el.

A Volkswagen mintegy 19,5 milliárd eurót nyert a vállalat papírjainak értékesítésével. Ennek 49 százalékát a részvényesei fogják megkapni év végén rendkívüli osztalékként.

Lesz miből finanszírozni az átmenetet

A Porsche tőzsdei bevezetésének egyik célja a VW konszern 52 milliárd eurós elektrifikációs tervének finanszírozása volt. Az esemény után Arno Antlitz, a VW pénzügyi igazgatója úgy fogalmazott: „Jól állunk pénzügyileg, elég erős cash-flow-val rendelkezünk ahhoz, hogy az elektromobilitási stratégiánkat magunk finanszírozzuk.”

A Reuters beszámolója szerint Antlitz kitért a VW akkumulátorgyártásra alapított cége, a PowerCo tőzsdére vitelére is. „Nem zárjuk ki az IPO lehetőségét az akkumulátorgyártó egység esetében, de a pénzügyi rugalmasság, amit ma nyertünk, lehetővé teszi számunkra, hogy önállóan fokozzuk az akkumulátorok terén folytatott munkánkat. Majd később fogjuk fontolóra venni stratégiai partnerek bevonását.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink