Gyártók Lóerők és vakuk villannak Detroitban

Lóerők és vakuk villannak Detroitban

Kuthi Áron | 2019.01.16 14:53

Lóerők és vakuk villannak Detroitban

Tovább menetel dicsőséges útján az SUV-kategória, az amerikai autógyártás hagyományos fellegvárában, Detroitban, nagy szenzáció közepette mutatkozott be a 400 lóerős Ford Explorer ST. Sportautóból is van elég, no és az elektromos hajtás sem marad el a seregszemléről.

Erőteljes belépés sikerült a Ford részéről Detroitban, egyrészt bemutatkozott a 700 lóerős Shelby GT 500 Mustang sportautó, amely Amerikában a legerősebb legális utcai személygépkocsinak minősül. Másrészt itt van a 400 lóerős Ford Explorer ST, amelyet az elődjének számító Explorer Sportban található 365 lóerőről hangolt feljebb a gyártó. Az alapváltozatot pár nappal a detroiti show nyitása előtt mutatták be szűkebb körben a Ford Field stadionban.

A RAM pickup-palettája egy-egy óriási, 6,7 literes dízeles Heavy Duty 2500-assal, illetve 3500-assal bővült. A Volkswagen az amerikai piacra szánt, ott gyártott középkategóriás szedánját újította fel, a modell erősebb motort, 17 colos kerekeket és LED-reflektort kapott. A VW itt is bejelentette, hogy 800 millió dolláros befektetést eszközöl a Tennessee-beli Chattanoogában működő gyáránál, hogy itt elektromos modelleket gyártson.

A Toyota a BMW-alapra épült 335 lóerős GR Suprával jött, a Nissan pedig az IMs koncepció-szedánnal, ami természetesen elektromos meghajtású lesz. De a Tesla X Falcon-szárnyának amerikai népszerűségén felbuzdulva a Toyota elhozta Detroitba i-Ride elektromos városi koncepcióautóját is.

A KIA Telluride SUV modelljével valóban az amerikai piacot célozza három üléssoros verziójával, a dél-koreai gyártó az eddigi legnagyobb SUV-ját hozta létre 291 lóerős 6 hengeres erőforrásával. Az Infiniti QX luxus-SUV szintén újdonság, a bemutatkozásba csak annyi hiba csúszott, hogy a Detroitba hozott modell lefulladt, és lekéste a nagyszínpados bemutatót. A Nissan luxusmárkája Twitter-üzenetben ismerte el a technikai malőrt.

A teljes nevén Észak-Amerikai Nemzetközi Autó Show (North American International Auto Show - NAIAS) január 27-ig tart, az expó több mint háromévtizedes történetében a nagy váltás jövőre lesz, amikor a hagyományosan januári seregszemlét júniusra helyezik át.

Kiemelt Partnereink