Gyártók Lemond a botrányba keveredett Daihatsu-egység elnöke

Lemond a botrányba keveredett Daihatsu-egység elnöke

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.13 15:21

Lemond a botrányba keveredett Daihatsu-egység elnöke

Fotó: Toyota

A Toyota közölte, hogy a Daihatsu Motor elnöke és vezetője lemond pozíciójáról majd egy évvel a botrány után, ami szerint csaltak a törésteszteken.

A Toyota február 13-án, kedden közölte, hogy a Daihatsu Motor elnöke és vezetője lemond majdnem egy évvel azután, hogy a kisautó-részleg azt állította, csaltak a törésteszteken. A távozások a Daihatsu eddigi legdrasztikusabb változásai közé tartoznak, mivel a Toyota arra törekszik, hogy a márka visszatérjen a gyökereihez, mint Japán egyik legikonikusabb kompakt autógyártója.

A Toyota a Daihatsu biztonsági tanúsítási hiányosságai, valamint a tehergépkocsigyártó Hino Motors és a Toyota Industries leányvállalatánál felmerülő különálló irányítási problémák miatt a Toyota hírnevét súlyos csapás érheti.

A három vállalatnál történt botrányok miatt a múlt hónapban a Toyota elnöke, Akio Toyoda ritka bocsánatkérést közölt.

Megkezdődnek a cserék

A világ legnagyobb forgalmú autógyártója közleményben tudatta, hogy a latin-amerikai és karibi régióért felelős vezérigazgatója, Masahiro Inoue március 1-jei hatállyal Soichiro Okudaira-t váltja a Daihatsu elnöki posztján. A Daihatsu elnöke, Sunao Matsubayashi szintén lemond, tette hozzá a Toyota. A távozó Okudaira közel négy évtizeden át dolgozott a Toyotánál, mielőtt 2017-ben, egy évvel azután, hogy a Daihatsu a Toyota százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalatává vált, a Daihatsu elnöke lett.

Koji Sato, a Toyota vezérigazgatója azonban újságíróknak elmondta, hogy a Daihatsunál végrehajtott szervezeti átalakítás nem a távozó vezetők büntetéseként történt. A Daihatsu volumenét tekintve a Toyota Csoport teljes, 11,2 millió járművet elérő 2023-as értékesítésének 7 százalékát tette ki, beleértve a Lexus luxusmárkát és a Hino Motors-t is.

Tekintettel a biztonsági tesztek tanúsítási kérelmei körüli visszaélésekre, a Daihatsu a Commercial Japan Partnership Technologies (CJPT) nevű haszongépjármű-partnerségből is kiválik – közölte az autógyártó egy külön közleményben. A partnerséget 2021 áprilisában hozta létre a Toyota, a Hino és az Isuzu Motors a haszongépjárművek technológiai fejlesztésének elősegítésére. A Suzuki Motor és a Daihatsu ugyanezen év júliusában csatlakozott.

A Daihatsu 10 százalékos részesedése a partnerségben átkerül a Toyotához – idézi a közleményt a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink