Gyártók Különórákra, edzésre viszi a BMW-Volvo együttműködés a gyerekeket

Különórákra, edzésre viszi a BMW-Volvo együttműködés a gyerekeket

autopro.hu/Sz.K. | 2019.03.10 05:05

Különórákra, edzésre viszi a BMW-Volvo együttműködés a gyerekeket

A BMW és a Volvo egyidőben tett bejelentést arról, hogy befektetnek a kaliforniai Züm gyerekeknek való autómegosztó szolgáltatóba. A 2015-ben alapított Züm lényege, hogy szülők és iskolák fuvarokat foglalhatnak a gyerekeknek, hogy iskolába vagy különórákra fuvaroztassák őket. Az utazásokat bébicsőszködéssel egybekötve is lehet igényelni.

Egyik autógyártó sem közölte befektetésének összegét, melyek a Züm legfrissebb finanszírozási körét jelentik. Mindkét befektetést a vállalatok technológiai tőkebefektetéssel foglalkozó ága végezte, a BMW iVentures és a Volvo Cars Tech Fund.

Míg a hagyományos fuvarmegosztó szolgáltatások a taxikkal és a tömegközlekedéssel versenyeznek, a Züm célja, hogy az iskolabuszokkal vegye fel a versenyt. Az app közkedvelt alapszolgáltatása, hogy a szülők valós időben ellenőrizni tudják, hogy épp hol jár a gyermekük.

A Züm-sofőröknek büntetlen autóvezetési előélettel és gyermekgondozási tapasztalattal kell rendelkezniük. Minden sofőrnek külön járművezetői vizsgát kell tennie és többszörösen átvilágítják őket. Az autóknak egy 22 pontból álló átvizsgáláson kell átesniük.

A szolgáltatás jelenleg még csak a kaliforniai Orange megyében és San Francisco öböl menti területein működik. A Züm több mint 2000 állami, privát és alapítványi iskolával van szerződésben, melyek közül több mint 100-zal 2018-ban kötöttek szerződést.

A megosztott mobilitási szolgáltatások piacán egyre hétköznapibb, hogy nagy és ősi riválisok fognak össze. A közelmúlt nagy híre volt, hogy a BMW és a Daimler összeolvasztotta eddig egyénileg fejlesztett autómegosztóját és flottáját. Tavaly a Volvo is bejelentett egy új mobilitási leányvállalatot, melynek M a neve. A svéd autógyártó a 2018-as Los Angeles-i Autószalonról ki is vonta autóit, hogy mobilitás szolgáltató projektjeire nagyobb súlyt fektessen.

Kiemelt Partnereink