Gyártók Külföldre költöztetik a Škoda több modelljének gyártását

Külföldre költöztetik a Škoda több modelljének gyártását

autopro.hu/V.M. | 2020.09.11 12:22

Külföldre költöztetik a Škoda több modelljének gyártását

Fotó: ŠKODA Storyboard

A Škoda több modelljének gyártását is át fogják helyezni Csehországon kívülre, a Volkswagen Csoport más üzemeibe – jelentette be nemrég Jaroslav Povsik, a cseh autógyártó szakszervezeti vezetője.

Povsik, aki a Škoda szakszervezetének elnöke, egyúttal a vállalat felügyelőbizottságának tagja, a szakszervezet hetilapjában közölte, hogy a középkategóriás Škoda Superb termelése Szlovákiában fog folytatódni, míg a Škoda Kodiaq és a Seat Ateca gyártását sorrendben Németországba és Spanyolországba helyezik át.

Kiéleződhet a házon belüli viszály

A Škoda modelljeinek fejlődése, valamint azok piaci sikerei a múltban már feszültséghez vezettek a cseh márka és az anyavállalat VW között, aminek szakszervezeti vezetője, Bernd Osterloh az értékesítések kannibalizálásával vádolta meg a cseh autógyárat.

A gyártás áthelyezését Povsik az ellentétek újabb kiütközéseként értelmezi. „Hát nem volt már elég a Škoda ellen folyó kampányból? Meg kell, hogy fosszák a Škodát minden jótól és kiválótól, amivel most rendelkezünk?” – tette fel a kérdést a hetilapban megjelent cikkben.

„Harcolni fogunk minden fronton – a sajtóban, a kormánnyal, a nyilvánosságon keresztül, a Volkswagennél, mindenhol” – folytatta.

Jól fogynak a cseh autók a VW hazai piacán

A Škoda 2019-ben 1,24 millió autót értékesített világszerte. A legtöbb eladást a kínai és a német piacon érte el, utóbbin pedig idén júliusban új értékesítési rekordot állított fel.

2019-ben a márka csehországi termelőegységeiben összesen 29.298 Superb, 101.586 Kodiaq, illetve 98.370 Ateca készült – tudható meg a Reuters cikkéből.

Kiemelt Partnereink