Gyártók Közösen fejleszt belső égésű motort a Daimler és a Geely

Közösen fejleszt belső égésű motort a Daimler és a Geely

autopro.hu/V.M. | 2020.11.20 08:19

Közösen fejleszt belső égésű motort a Daimler és a Geely

Fotó: Daimler Global Media Site

A Daimler bejelentette, hogy a benne 9,69 százalékos részesedéssel rendelkező kínai Geelyvel közösen fog következő generációs belső égésű motorokat fejleszteni hibrid járművekhez.

A Daimler részéről közölték, hogy egy alacsony fogyasztású, általuk modulárisként jellemzett erőforráson fognak dolgozni, amit Európában és Kínában gyártanának majd.

A Reutersnek egy nevét nem vállaló forrás elárulta, hogy a motort a Geely és a Daimler több márkájának modelljeiben is használni fogják, továbbá hogy a kettő partner jelenleg a fejlesztés korai szakaszában jár.

Váratlan fejlemény

A Daimler Stuttgart melletti Untertürkheimben található gyárának munkavállalói képviseletét teljesen váratlanul érte a bejelentés.

Michael Haeberle, az elektromos, valamint tradicionális hajtásláncok komponenseinek gyártását végző létesítmény üzemi tanácsának vezetője úgy nyilatkozott, hogy: „Szóhoz sem jutunk. Szó sem volt egy alternatív termelési helyszín lehetőségéről.”

Kétséges a jövő

A Geelyvel folytatott kooperáció azt is jelentheti, hogy a Daimler és a Renault egyes területeken felszámolhatja vagy lazíthatja együttműködését. Egy bennfentes a Ranult-tól ugyanakkor elárulta, hogy a kínai együttműködés nem jelenti a francia-német partnerség végét.

A Daimlertől emellett az is kiszivárgott, hogy a Geelyvel kötött egyezség valahol 100 millió és egymilliárd euró közti megtakarítást fog generálni a német autógyártónak – derül ki az Autoblog cikkéből.

Kiemelt Partnereink