Gyártók Közösen elektrifikál a Renault és az Airbus

Közösen elektrifikál a Renault és az Airbus

autopro.hu/V.M. | 2022.12.05 08:18

Közösen elektrifikál a Renault és az Airbus

Fotó: Renault Group global media website

A Renault Csoport és az Airbus közös fejlesztésről szóló megállapodást kötött. A kettő vállalat olyan technológiai megoldásokon fog dolgozni, melyek mind az autógyártásban, mind a repülésben felhasználhatóak az elektrifikáció gyorsítására.

A partnerek egészen pontosan az energiatárolási megoldások, vagyis az akkumulátorok területén fognak együttműködni. Ez a terület máig az egyik fő akadálya a nagy hatótávú elektromos járművek tervezésének – áll a Renault közleményében.

A mérnökök célja az energiamenedzsment optimalizálása, az akkumulátor tömegének redukálása, illetve a szilárdtest akkumulátorokra váltás legjobb módjának megtalálása lesz. Az utóbbi technológia a Renault szerint a 2030-ig tartó időszakban megduplázhatná az akkuk energiasűrűségét.

Továbbá a kooperáció részeként az újtípusú akkumulátorok életciklusát is elemezni fogják az előállítástól egészen az újrahasznosításig annak érdekében, hogy azok karbonlábnyomát is megismerhessék.

Végső soron az együttműködés segíteni fogja az Airbus-t az elektromos hibridhajtású repülőgépek fejlesztésében.

Magas követelmények

„Most először különböző iparágak kettő európai vezetője megosztja mérnöki tudását, hogy a hibrid elektromos repülőgépek jövőjét formálja. A repülés mind biztonság, mind energiafogyasztás tekintetében sokat követelő terület, ahogy az autóipar is” – fogalmazott Gilles Le Borgne, a Renault Csoport fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke. Hozzátette, a Renault és az Airbus mérnökei olyan technológiákon dolgoznak együtt, melyek a jövő hibrid repülőinek és autóinak meghajtását is lehetővé fogják tenni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink