Gyártók Közös e-autóval támad otthon a Nissan és a Mitsubishi

Közös e-autóval támad otthon a Nissan és a Mitsubishi

autopro.hu/P.B. | 2022.05.20 17:17

Közös e-autóval támad otthon a Nissan és a Mitsubishi

Fotó: Mitsubishi Motors

A Nissan és a Mitsubishi közös fejlesztésű elektromos kisautót mutatott be a japán piac számára. A Nissan „Sakura”, a Mitsubishi pedig „eK X EV” néven forgalmazza a járművet, mely a japán WLTP szabványok szerint 180 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik.

Uchida Makoto, a Nissan elnök-vezérigazgatója az új modell bejelentésekor elmondta, hogy a projekt során összegyűjtöttek minden tapasztalatot és tudást, amit a Nissan eddig az elektromobilitás terén szerzett. A Sakurát a vállalat a Leaf és az Ariya utódjának szánja az elektromos tömegautók piacán – jegyezte meg a cég alelnöke, Hoshino Asako.

A Sakura elektromos hajtása 47 kilowatt teljesítményt és 195 Newtonméter nyomatékot képes leadni. A 20 kilowattórás lítium-ion akkumulátorral akár 180 kilométer hatótávolság is lehetséges, míg az autó végsebessége pedig 130 kilométer/óra. A teljes töltés körülbelül 8 órát vesz igénybe otthoni váltóáramú töltéssel, de akár 40 perc alatt is elvégezhető 80 százalákos szintig villámtöltéssel.

Az első a maga nemében

Bár a Leaf és az Ariya is tisztán elektromos városi modellek, a Skaura az első elektromos miniautó a Nissantól. Az autó a tervek szerint idén nyáron kerül forgalomba Japánban, a belépőmodell ára körülbelül 1,78 millió jen (körülbelül 5 millió forint) lesz az állami támogatásokkal.

A miniautók szegmense – a 3,4 méter hosszú, 1,48 méter széles és kétméter magas autóké – kifejezetten népszerű Japánban, a piac mintegy 40 százalékát ilyen járművek teszik ki. Népszerűségük nem kizárólag a városi használhatóságuknak köszönhető, ugyanis több támogatás is létezik rájuk – az elektromos verzióra ez különösen igaz lesz – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink