Gyártók Közel húsz évig csalt emisszióadatokkal a Toyota cége

Közel húsz évig csalt emisszióadatokkal a Toyota cége

autopro.hu/V.M. | 2022.08.03 06:22

Közel húsz évig csalt emisszióadatokkal a Toyota cége

Fotó: Facebook/HINO TRUCKS USA

A Toyota Motorhoz tartozó Hino Motors haszongépjármű-gyártó legalább 2003-ig visszamenőleg manipulálta egyes motorjai károsanyag-kibocsátási értékeit – állapította meg a vállalat belső vizsgálata.

Hirdetés

A Hino idén ismerte be, hogy több belső égésű erőforrása kibocsátási és fogyasztási értékeit is manipulálta 2016-tól kezdve. A vállalat által ezután felállított vizsgálóbizottság most megállapította, hogy a csalás kezdete valójában több mint egy évtizeddel korábbanra nyúlik vissza.

A bizottság – Japánra nem jellemző módon – a vállalati kultúrát tette felelőssé az ügyért. Mint ahogy jelentésében írta, a beosztottaknak olyan légkörben kellett dolgozniuk, ahol úgy érezték, hogy nem mondhatnak ellent feletteseiknek.

Kazuo Sakakibara, a bizottság elnöke elmondta, hogy a vezetők önteltek lettek a múlt sikerei után, ennek eredményeként pedig „a szervezet rosszul működővé vált, ahol az emberek nem mondhatják meg mit nem tudnak megcsinálni.”

A bizottság nem találta nyomát annak, hogy a hajtásrendszer részlegen kívüli vezetők tudtak volna a manipulációkról, amik azért folytatódhattak olyan sokáig zavartalanul, mert a speciális szaktudás követelménye miatt csak ritkán történtek személycserék.

Változások jönnek

Satoshi Ogiso, a Toyota által 50,1 százalékban birtokolt Hino elnöke a vizsgálat eredményeire reagálva elnézést kért, vállalata pedig egy új vezetési rendszer három hónapon belüli felállításáról határozott.

A Hino eddig mintegy 47 ezer 2017 áprilisa és idén március között készült járművet hívott vissza. Ezenfelül további 20.900 jármű visszarendelésére készül most – számolt be a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink