Gyártók Komolyan gondolja a Stellantis a büdzsé e-autót

Komolyan gondolja a Stellantis a büdzsé e-autót

autopro.hu/P.B. | 2023.08.09 08:19

Komolyan gondolja a Stellantis a büdzsé e-autót

Fotó: Pexels

Úgy tűnik, komolyan gondolja a Stellantis azt a korábbi tervét, hogy egy tízmillió forintnál olcsóbb (pontosabb 25 ezer euró alatti áron kínált) új elektromos autót dobjon a piacra. A modellt a Fiat Panda inspirálja, a cél pedig a kínai gyártók olcsó modelljeivel versenyre kelni.

A Fiat márkafőnöke, Olivier Francois szerint valódi igény mutatkozik a megfizethetőbb elektromos autók iránt. A Stellantis nem is várna sokat: Francois a Bloombergnek adott interjújában azt mondta, hogy a 25 ezer euróért (jelenlegi árfolyamon 9,7-9,8 millió forint) kínált modell 2024 júliusában debütál – azaz kevesebb, mint egy év múlva

A Panda által ihletett autó nem is egyedül érkezik: 2024-től a Citroën 25 ezer euró alatti alapáron dobja piacra az ë-C3-at. A szintén a Stellantis alá tartozó cég megerősítette, hogy a járművet Európában, Szlovákiában fogják összeszereli. A kínai elektromos autók mellett a Dacia Spring és a hamarosan debütáló elektromos Renault 5 lesz a két modell fő versenytársa.

Az európai elektromos C3 külöbözni fog az Indiában és Dél-Amerikában jelenleg forgalmazott ë-C3-tól. Az európai változat akkumulátora nagyobb, akár 420 kilométeres hatótávra is képes lesz, ami 120 kilométerrel több, mint az Indiában és Latin-Amerikában eladott változat.

A Fiat logója kerülhet az új „olcsó autóra”

Francois szerint „nagyon valószínű, hogy lesznek szinergiák” az új Citroen ë-C3-hoz használt platform és a másik elektromos modell között. Az ügyvezető azonban nem ment bele a motor és az akkumulátor kombinációjának technikai részleteibe, de annyit elárult, hogy a Panda által ihletett modellt a Fiat gyártja majd.

Az olasz gyártó emellett azt is tervezi, hogy újra bevezeti legnépszerűbb termékét, az elektromos 500-ast az Egyesült Államokban. Mint ismert, a Fiat legkésőbb 2030-ra teljesen elektromos márkává szeretne válni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink