Gyártók Komoly feladatot kapott az Airbus egy űrállomás tervezésében

Komoly feladatot kapott az Airbus egy űrállomás tervezésében

autopro.hu/S.B. | 2018.11.04 06:05

Komoly feladatot kapott az Airbus egy űrállomás tervezésében

Az Európai Űrügynökség (ESA) felkérte az Airbust, hogy dolgozzon ki kulcsfontosságú koncepciókat az úgynevezett Deep Space Gateway projektre vonatkozóan, amelynek célja egy Hold körül keringő űrállomás építése.

A NASA által vezetett projekthez az ESA-n felül az orosz, a kanadai és a japán űrügynökség is csatlakozik. A jövőbeni űrállomás a Mars és azon túlmenő missziók bázisaként fog működni. Tervek szerint a NASA a 2020-as évek elején indítja el az első modult, a központi hajtómű elemet.

The Engineer korábbi beszámolója alapján számos magánvállalat is részt vesz a fejlesztésben, köztük a Boeing, a Lockheed Martin, a Bigelow Aerospace, a Sierra Nevada Corporation, az Orbital ATK. Az Airbus feladata koncepciók kidolgozása az űrállomás lakó- és kutatómoduljaira, valamint az üzemanyagtöltő, dokkoló és távközlési infrastruktúra elemeire.

Az Airbus kutatási vezetője, Oliver Juckenhöfel nyilatkozata szerint a kezdeti terveket 2018 őszén Brémában a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson (IAC) fogják bemutatni. Ezek erősen támaszkodnak a korábbi projektek, mint a Columbus űrlaboratórium, az ATV űrszállító és az Orion európai szervizmodul tapasztalaira.

- Hold körül keringő platformok fejlesztésekor a robotika és az emberi űrkutatás kéz a kézben jár, mondta Juckenhöfel. - Európának fantasztikus eredményei vannak mindkettőben, és ezek segíteni fognak, hogy a jövőbeni űrkutatásban erős európai jelenlétet biztosítsunk.

David Parker, az ESA humán- és robotkutatási igazgatója is pozitívan tekint a fejleményekre. Szerinte az európai űrszektor középpontja lehet az emberiség legizgalmasabb űrprojektjének, a Gateway projekt pedig az emberiség legtávolabbi kutatási űrállomása lesz, így reméli, hogy Európa hasznot fog húzni az az előttünk álló innovációból, a felfedezésből és nem utolsó sorban izgalomból.

Kiemelt Partnereink