Gyártók Komoly biztonsági rést találtak a Teslákon

Komoly biztonsági rést találtak a Teslákon

autopro.hu/P.B. | 2022.01.18 08:17

Komoly biztonsági rést találtak a Teslákon

A kép illusztráció. | Fotó: Tesla

Egy fiatal informatikus olyan biztonsági rést fedezett fel a Teslák szoftvereiben, aminek segítségével könnyen hozzá tudott férni a sofőrök adataihoz. Ugyanakkor ez a felhasználók felelőssége is, az informatikus szerint nem a Tesla hibája okozza a rést.

Hirdetés

Egy 19 éves német informatikus, David Colombo állítása szerint a harmadik féltől származó szoftverek sebezhetővé tehetik a Tesla járműveket a hackerekkel szemben. Colombo azt írta a Twitteren, hogy 13 országban több mint 25 Tesla funkcióihoz volt távoli hozzáférése.

A Bloomberg hírszolgálat ezután arról számolt be, hogy Colombo bizonyítékot szolgáltatott állításaira - például képernyőképeket mutatott egy Tesla tulajdonos privát beszélgetésről, akinek az autójában Colombo többek között képes volt működtetni a dudát. Más esetekben ki tudta nyitni az ajtókat és az ablakokat, felkapcsolta a fényszórókat, bekapcsolta a rádiót, sőt még az autókat is be tudta indítani.

Öröm az ürömben

Az eset az aggasztó jellege ellenére szerencsésnek mondható, hiszen Colombo nem rossz szándékkal fért hozzá a Teslákhoz. Az informatikus arra kérte a Bloomberget, hogy ne közöljön részleteket a harmadik féltől származó szoftver gyártójával kapcsolatban, mert még nem javították ki a nyilvánosságra hozott biztonsági hibákat.

Rossz kezekben a hiba veszélyes lehet az érintett autók tulajdonosai számára, ezért Colombo felhívta a Tesla és a nem biztonságos szoftver üzemeltetőjének figyelmét a problémára – írja az Automobilwoche.

Colombo a közösségi médiában egyébként kiemelte, hogy a biztonsági rés nem a Tesla szoftvereinek a hibája, hanem a felhasználók voltak figyelmetlenek – ugyanakkor kellő elővigyázatossággal a szoftvergyártók is elkerülhették volna a kellemetlen esetet.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink