Gyártók Kivezeti az európai piacról a Macant a Porsche

Kivezeti az európai piacról a Macant a Porsche

autopro.hu/P.B. | 2023.12.15 08:21

Kivezeti az európai piacról a Macant a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A népszerű SUV benzines verziójának további forgalmazása túl bonyolult lenne az új regisztrációs szabályok miatt, ezért inkább nem is kínálják az EU-ban a modellt. A gyártás viszont nem áll le, és az elektromos utód is érkezik hamarosan.

A Porsche a vártnál hamarabb kivezeti az EU piacáról a benzinmotoros Macan terepjárót, mert túl bonyolult lenne az új regisztrációs szabályok betartása. A jármű platformját már nem alakítják át a jövőbeni EU-szabályok szerint - erősítette meg a cég egy szóvivője december 14-én a Stuttgarter Zeitung és a Stuttgarter Nachrichten értesüléseit. Ez azt jelenti, hogy a modell július elejétől már nem lesz jogosult a forgalomba helyezésre az EU piacán. Az értékesítés tavasszal leáll, biztosítva a járművek határidőre történő leszállítását és nyilvántartásba vételét.

Július 1-től csak olyan járműveket lehet újonnan regisztrálni az EU-ban, amelyek megfelelnek a kiberbiztonságra, azaz az esetleges hackertámadások kivédésére vonatkozó új szabályoknak. Ehhez többek között beavatkozásokra van szükség a vezérlőeszközök szoftverében. Emellett az autógyártóknak már a fejlesztési szakaszban be kell vezetniük, dokumentálniuk és tanúsítaniuk kell a kiberbiztonsági folyamatokat. Mivel akkor még nem ismerték a követelményeket, ezt nem lehetett figyelembe venni a belső égésű motoros modellek fejlesztésénél – mondta a Porsche szóvivője.

Az EU-n kívüli piacokra irányuló termelést ez nem érinti. Ez azt jelenti, hogy a Porsche Lipcsében olyan autót fog gyártani, amelyet az EU-ban már nem lehet értékesíteni. A Porsche a jövőben a Macant teljesen elektromos meghajtásúvá szeretné alakítani. Az elektromos verzió a tervek szerint 2024-ben kerül piacra – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink