Gyártók „Kínai” e-autókkal indíthat offenzívát a Nissan

„Kínai” e-autókkal indíthat offenzívát a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2023.12.18 14:23

„Kínai” e-autókkal indíthat offenzívát a Nissan

Fotó: Facebook/Nissan

A Nissan Motor a jövőben Kínában fejlesztett és gyártott elektromos járműveket exportálhat a világ más piacaira – jelentette be a japán autógyártó vállalat, mely Kínában az eladásai csökkenésével küzd.

A még nem véglegesített tervekről Masashi Matsuyama, a Nissan China elnöke beszélt Pekingben. Beszédéből kiderült, hogy a jövőbeni kínai gyártású és fejlesztésű plug-in hibrid és tisztán elektromos típusok mellett a már létező belső égésű motoros variánsok exportja is szóba jön.

A régiós vezető hozzátette, hogy a Nissan ezekkel a „kínai” autókkal ugyanazon piacokat célozza, mint kínai versenytársaik – melyek közül az utóbbi években egyre többen vetik meg lábukat Európában.

Jobban kihasználják az olcsó kínai gyártást

A kínai gyártású négykerekűek külföldre vitelével a Nissan kihasználhatja Kína alacsonyabb termelési költségeit, egyúttal a helyi üzemei kihasználtságát is javíthatja.

Utóbbi különösen fontosnak ígérkezik annak fényében, hogy európai társaikhoz hasonlóan a japán márkák is eladásaik gyengülésével szembesülnek a világ legnagyobb autópiacán, ami a helyi termelésükre is kihat. Idén az első tíz hónapban Kína adta a Nissan globális eladásainak ötödét, míg mindössze egy évvel korábban ez az arány egyharmadnál is magasabb volt.

A Nissan a pekingi Tsinghua Egyetemmel létrejött együttműködés bejelentése alkalmából ismertette az exportértékesítést érintő terveit. A vállalat a már eddig is partnerének számító intézménnyel egy közös kutatóközpontot hoz létre, ahol elektromos járművekkel kapcsolatos programokat fognak folytatni – írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink