Gyártók Kínában is gyártani fogják az X5-ös BMW-t

Kínában is gyártani fogják az X5-ös BMW-t

autopro.hu/P.B. | 2021.12.16 14:17

Kínában is gyártani fogják az X5-ös BMW-t

Fotó: BMW Group PressClub Magyarország

A BMW az X széria SUV modelljeit eddig csak az Egyesült Államokban gyártotta, azonban az autók sikeressége miatt az X3-ast Dél-Afrikában, az X5-öst pedig Kínában is gyártani fogják. Az OEM szerint ezzel a cég mellett a vevők is jól járnak.

Hirdetés

December 13-án hivatalosan is bejelentette – megerősítve ezzel a korábbi lapértesüléseket - a BMW, hogy a jövőben az X5 modelleket Kínában is gyártani fogják. A kifejezetten nyereségesnek számító autót eddig csak az Egyesült Államokban, Dél-Karolinában gyártotta a bajor OEM.

Kína a BMW legnagyobb piacának számít, az idei első három negyedévben az összes eladott autójának több mint harmadát ezen a piacon értékesítette a vállalat (körülbelül 1,9 millió autóból 670 ezret). A BMW mellett egyébként a másik két nagy német konszern, a Volkswagen Csoport és a Daimler számára is Kína a legfőbb felvevőpiac.

Követik a keresletet

A BMW szóvivője szerint ezzel a lépéssel a gyártás követi a keresletet. A BMW X5 kifejezetten népszerű Kínában, és azzal, hogy helyben fogják gyártani a modellt, sokkal inkább a helyi igényekre tudják majd szabni azt.

A másik fő ok a kínai gyártás bevezetése mellett az USA és Kína közötti feszült viszony. A BMW nem akarja, hogy a kínai vevői igyák meg a levét a vámszabályok esetleges újbóli szigorításának.

A BMW egyben az első külföldi autógyártóként szeretné a kínai partnerének a többséget birtokolni. A tervek szerint a BMW a Brilliance-szel közös kínai vegyesvállalatban 75 százalékos részesedéshez jut 2022 elejétől – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink