Gyártók Kína nélkül is jól ment tavaly a Porschének

Kína nélkül is jól ment tavaly a Porschének

autopro.hu/P.B. | 2024.01.12 14:22

Kína nélkül is jól ment tavaly a Porschének

Fotó: Porsche Newsroom

A tavalyi évben a Porsche összességében kismértékben növelte eladásait, de jelentős visszaesést könyvelhetett el Kínában. A felfrissített modellek segíthetnek ebben az évben a legnagyobb piacon való javulásban.

A Porsche 2023-ban összesen 320.221 járművet szállított ki ügyfeleinek világszerte, ez 3,3 százalékkal több, mint 2022-ben. Az eladások a világ szinte minden régiójában nőttek – a legfontosabb autópiacon, Kínában azonban nem.

Kínában 79.283 autót adott el a Porsche, ami 15 százalék körüli csökkenésnek felel meg. A Porsche szerint a visszaesés elsősorban a régió nehéz gazdasági helyzetének tudható be. Németországban bő tizedével nőtt a leszállított járművek száma. Európa többi részén 12 százalékkal több autót adott el a vállalat. Észak-Amerikában kilenc százalékos, a tengerentúli és a növekvő piacokon - köztük Afrikában, Latin-Amerikában, Ausztráliában, Japánban és Koreában - 23 százalékos volt az eladások növekedése.

Nem a SUV-k vitték fel a számokat

A Porsche modelljei közül különösen népszerű volt a klasszikus 911-es sportautó, amiből körülbelül 24 százalékkal több fogyott tavaly a tavalyelőttinél. A teljesen elektromos Taycan is jobban fogyott, ebből a modellből 17 százalékkal többet, 40.629-et adott el a Porsche. A Macan kompakt SUV értékesítése azonban megtorpant, és a legnépszerűbbnek számító Cayenne modellből is körülbelül nyolc százalékkal kevesebbet adtak el.

Detlev von Platen értékesítési főnök arra számít, hogy 2024 nehéz év lesz – különösen a kínai piaci viszonyokat tekintve. „Felkészülünk a jövőre, és hat modellsorozatból négyet frissítünk” – fogalmazott. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül több modelljét frissíti a Porsche, mint valaha – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink