Gyártók Kigyulladhat a Kia – Újabb hatalmas visszahívások jönnek

Kigyulladhat a Kia – Újabb hatalmas visszahívások jönnek

autopro.hu/B.B. | 2016.11.24 06:30

Kigyulladhat a Kia – Újabb hatalmas visszahívások jönnek

Rövidzárlat veszélye fenyeget egyes Kia modelleket, a Toyotánál pedig menet közben kinyílhatnak a tolóajtók. A két ázsiai autógyártó összesen 815 ezer kocsit hív vissza.

Fokozott tűzveszéllyel kell számolnia 71 ezer Kia Sportage-tulajdonosnak. A típus 2007 nyara és 2009 májusa között készült példányaiban egy elektronikus vezérlőegység okozhat rövidzárlatot. A problémát télen az útszóró sóval kevert hó jelentette fokozott korrózió idézheti elő.

Bár már kilenc fogyasztótól érkezett panasz az ügyben (többnyire konkrét tűzesetek miatt), a gyártó közlése szerint a hiba sem balesetet, sem személyi sérülést nem okozott. Ugyanakkor a probléma súlyosságát mutatja, hogy a Kia azt kéri az érintett ügyfelektől, a javításig inkább a szabadban, más járművektől lehetőleg minél távolabb parkoljanak.

A Kiával egy időben jóval nagyobb visszahívásba kezd a Toyota. A japánok 744 ezer Sienna típusú családi egyterűjének nyílhat ki a tolóajtaja menet közben, írja az Automotive News. A 2011 és 2016 között gyártott gépeknél az elektromos rendszer túlterheltsége miatt fordulhat elő a rendellenes működés.

A gyártó nem kívánta kommentálni a többnyire az USA útjain futó járművek balesetet eddig nem okozó hibáját. A visszahívás januárban kezdődhet.

Kiemelt Partnereink