Gyártók Kevesebbet gyártottak az elektromos Fiatból

Kevesebbet gyártottak az elektromos Fiatból

autopro.hu/V.M. | 2024.01.08 06:20

Kevesebbet gyártottak az elektromos Fiatból

Fotó: Stellantis Media

A Fiat 500e elektromos autók gyártási volumene tavaly jelentősen elmaradt a tervezettől – számolt be a FIM CISL olasz szakszervezet, ami az állami támogatásokkal hozta összefüggésbe a visszaesést.

2023 második felében Olaszországban lelassult, 20 napra pedig teljesen le is állt az elektromos Fiat 500-asok gyártása. Ennek eredményeként az egész évben csak 77 ezer darab készült a villanyautóból, szemben a korábban előrejelzett több mint 90 ezer darabbal.

A szakszervezet szerint ennek oka, hogy a vásárlók inkább kivártak a megrendeléssel, hogy igénybe vehessék azon állami támogatásokat, amiket az olasz kormány júliusban jelentett be, de csak januártól lesznek elérhetőek.

A Stellantis olaszországi termeléséről szóló sajtótájékoztatón a szakszervezet képviselője elmondta, hogy a Maseratik gyártása ennél is sokkal nagyobb mértékben, 49 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A furgonok pozitívba fordították az évet

A Reuters beszámolója szerint ennek ellenére a Stellantis olaszországi üzemeiben 9,6 százalékkal több járművet szereltek össze, mint 2022-ben, köszönhetően a növekedésnek a haszongépjárművek szegmensében.

Mint ismert, az olasz kormány tárgyalásokat folytat a Stellanits-szal annak érdekében, hogy a konszern a helyi termelését évi egymillió járműre növelje. A vállalat 2022-ben és 2021-ben is 700 ezernél kevesebb személyautót és furgont gyártott olasz üzemeiben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink