Gyártók Készül a General Motors első „elektromos” gyára

Készül a General Motors első „elektromos” gyára

autopro.hu/P.B. | 2020.10.19 16:18

Készül a General Motors első „elektromos” gyára

Fotó: GM Media

Az üzemátalakítás mellett azt is bejelentette a GM, hogy a GMC Hummer lesz az első elektromos modell, ami az új gyártósorokról legördül majd, az autó virtuális bemutatójára hamarosan sor kerül. A gyár neve a kibocsátásmentességre utalva Factory Zero lesz, a GM szerint ez lesz az új front a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A GM által adott Factory Zero találó név a gyár számára, ugyanis jól tükrözi a vállalat távlati terveit: a cég víziója, hogy nulla legyen a károsanyag-kibocsátása az autóknak, nulla legyen a torlódások száma és nulla baleset történjen az utakon. Közleményük szerint az átalakított detroiti gyár új eleme lesz annak a harcnak, amit e célokért folytat a General Motors.

A 2,2 milliárd dolláros beruházás a legnagyobb, amit valaha egy üzemre fordított a GM – írja az electrive.com. A beruházás része, hogy a gyártósorokat robotokkal szerelik fel, új irányítási rendszert vezetnek be, és az elektromos autók gyártására alakítják át. Teljes üzemben a kész gyár 2200 embernek adhat majd munkát.

Ez csak az első komolyabb lépés

A General Motors tervei szerint 2030-ra az összes amerikai gyárát karbonsemlegessé alakítja, globális szinten pedig 2040-re érhetik ezt el. A gyárakat megújuló forrásból származó energiával látják majd el.

Jelzésértékű az is, hogy pont a Hummer lesz az első elektromos modell a gyárban, hiszen jelenleg a Hummer sokak szemében éppen a környezetszennyezés szinonimája, és mindenben szemben áll az elektromos autók forradalmával.

Kiemelt Partnereink