Gyártók Keresztbe tenne a Teslának indiai riválisa

Keresztbe tenne a Teslának indiai riválisa

autopro.hu/V.M. | 2023.12.08 08:17

Keresztbe tenne a Teslának indiai riválisa

Fotó: Tata Motors

Ügyhöz közeli források szerint a Tata Motors arra szeretné rávenni az indiai kormányt, hogy ne csökkentse az országba behozott elektromos autókra kivetett 100 százalékos importvámot. Amennyiben a vállalat sikerrel járna, az negatívan érintené a rivális Tesla piacra lépési terveit.

A Tesla már egy ideje tárgyalásokat folytat az indiai kormánnyal egy helyi gyártóüzem felállításáról, ugyanakkor az importált villanyautókat súlytó vám mérséklését is látni szeretné.

India, ami elektromos autó iparága és piaca fejlesztésére törekszik, olyan szabálymódosításokon dolgozik, amik kielégíthetik az amerikai cég igényeit: a helyi gyártást folytató autógyártók számára lehetővé tehetik, hogy a behozott e-autók után akár csak 15 százalék vámot fizessenek. Ezt kihasználva a Tesla Indiában gyárthatná a még fejlesztés alatt lévő 25 ezer dolláros modelljét, míg a nagyobbakat olcsóbban hozhatná be.

A Reuters számára bennfentesek elmondták, hogy a Tata a vonatkozó tervek ellen emelt szót a kormányzati tisztviselőkkel folytatott egyeztetések során. A gyártó rámutatott, hogy befektetői a mostani vámpolitika fennmaradását feltételezve adták támogatásukat a vállalat e-autós üzletágának, és a külföldi OEM-ek pozícióját javító alacsonyabb vámok a jövőbeli tőkebevonás sikerét kockára tehetik.

Emellett a Tata képviselői aláhúzták, hogy a fiatal indiai villanyautó-iparnak most még támogatásra és védelemre van szüksége. „Az alacsonyabb vámok az egész (hazai) iparágat csapásként fogják érni” – mondta az egyik forrás.

Még egyszer sikerülhet?

A Tata vezető a még apró indiai e-autós piacon: az idén értékesített 72 ezer elektromos autó 74 százalékát adta a vállalat, ami más indiai gyártókkal együtt az előző években egyszer már sikerrel lobbizott a Tesla azon szándéka ellen, hogy rávegye az indiai kormányt a vámok csökkentésére.

Ugyanakkor most a kormányon belül is határozott szándék mutatkozik a vámcsökkentésre, hogy serkentsék az e-autók eladásait. „Egy olyan tervvel fogunk előállni, ami mindenki igényeinek megfelel” – nyilatkozta egy kormánytisztviselő, próbálva megnyugtatni az aggódó hazai gyártókat.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink