Gyártók Kártérítést fizet a Takata gázgenerátorai miatt a VW

Kártérítést fizet a Takata gázgenerátorai miatt a VW

autopro.hu/V.M. | 2021.09.03 12:22

Kártérítést fizet a Takata gázgenerátorai miatt a VW

Fotó: Volkswagen

A Volkswagen az Egyesült Államokban 42 millió dollárt fizet ki a Takata által gyártott légzsák-gázgenerátorokkal ellátott járművei után. A peren kívüli megállapodás összesen 1,35 millió járművet érint.

Hirdetés

A VW által kifizetendő összeg nagy része azt a célt szolgálja, hogy növeljék az elvégzett gázgenerátor-cserék számát. Mostanáig összesen hét másik nagy autógyártó kötött hasonló megállapodást saját vásárlóikkal, körülbelül 1,5 milliárd dollár értékben.

A mára megszűnt japán Takata által készített gázgenerátorok gázfejlesztő anyaga instabillá válhat huzamosabb idejű magas hőmérsékletnek és páratartalomnak kitettség után, ami a légzsák túl nagy erővel történő felfúvódásához, egyúttal repeszképződéshez vezethet.

A hiba, ami világszerte eddig mintegy négyszáz ember sérülését és 28 halálát okozta, a legnagyobb visszahívási hullámot indította el, összesen 19 autógyártó modelljeit érintve.

Átvállalják a csere anyagi terheit

A VW által kötött megállapodás, hasonlóan az előzőekhez, olyan költségeket fedez, amik a generátor cseréjét elvégeztető autótulajdonosokat terhelik. Ilyenek például az autóbérlés, a kieső jövedelem vagy a gyermekgondozási költségek.

A Honda, aminek járműveiben eddig 16 fő vesztette életét, miután egy balesetet követően a gázgenerátorok hibásan működtek el, 605 millió dollár kifizetéséről állapodott meg vásárlóival. A Ford 299,1 millió dollár, míg a BMW 131 dollár megfizetésébe egyezett bele.

A Reuters beszámolója szerint a Mercedes-Benzzel, a General Motors-szal és a korábbi Fiat Chryslert magába foglaló Stellantis-szal szemben az autóvásárlók szintén követeléssel élnek, ám ezekkel a gyártókkal még nem született megállapodás.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink