Gyártók Kartellezés miatt számíthat büntetésre a Daimler spanyol leánya

Kartellezés miatt számíthat büntetésre a Daimler spanyol leánya

autopro.hu/V.M. | 2021.04.15 16:21

Kartellezés miatt számíthat büntetésre a Daimler spanyol leánya

Fotó: Daimler Global Media Site

Felelősségre vonható a Daimler spanyol leányvállalata azokért a károkért, amiket a német járműgyártó részvételével működött, évekkel korábban felszámolt kartell okozott – áll az Európai Bíróság egyik jogtanácsosának véleményében.

Amennyiben a bíróság a tanácsoltak szerint hozza meg ítéletét, perek sokasága zúdulhat a kartell más tagjainak spanyol leányvállalataira.

Az Európai Bizottság még 2016-ban büntetett akkor rekordnak számító 2,9 milliárd euróra egy, a Daimler, a Volvo, az Iveco, a DAF és az MAN alkotta kartellt. A 14 évig működő kartell keretében a tagok összehangolták a teherautók árazását, az új emissziócsökkentési technológiák piacra vitelét 1997-ben, valamint az új technológiák árának továbbadását vevőiknek.

A legnagyobb büntetést, 1,01 milliárd eurót a Daimler kapta, míg az MAN mentesült a bírság alól, amiért jelentést tett a piaci verseny korlátozására irányuló együttműködésről.

Egy károsult is benyújtotta a számlát

Az ügy azután került ismét elő, hogy a konténereket gyártó spanyol Sumal 22 ezer euró kártérítési követeléssel fordult a Mercedes Benz Trucks Españahoz, a Daimler egyik leányvállalatához. A cég szerint a kártérítés összege megfelelne a Daimler teherautóiért az illegális ármegszabás miatt fizetett árprémiumnak.

Egy spanyol bíróság az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért. Utóbbi egyik jogi tanácsosa, Giovanni Pitruzzella úgy találta, hogy a nemzeti bíróságok, az anyavállalatok versenyellenes tevékenysége okozta károkért fizetésre kötelezhetik a leányvállalatokat, amennyiben az Európai Bizottság korábban csak az anyavállalatokra rótt ki büntetést.

Hozzátette, ennek feltétele a kettő cég egy egységes vállalatként megjelenése a piacon, illetve, hogy a leányvállalat hozzájárult a kartell célkitűzéseinek teljesüléséhez, valamint a kartell hatásainak materializálódásához.

A bíróság figyelmen kívül is hagyhatja a tanácsosok ajánlásait, ám ötből négy esetben követi azokat – olvasható a Reuters oldalán.

Kiemelt Partnereink