Gyártók Jóváhagyta az EU a kassai Volvo-gyár állami támogatását

Jóváhagyta az EU a kassai Volvo-gyár állami támogatását

autopro.hu/P.B. | 2024.04.10 10:22

Jóváhagyta az EU a kassai Volvo-gyár állami támogatását

Fotó: Volvo Cars

Mint ismert, a Volvo 2022-ben jelentette be, hogy elektromos autókat gyártó üzemet épít Kassán, közel a magyar határhoz. A beruházást a szlovák kormány is támogatja, a támogatás most kapott zöld utat az EU részéről.

Akkor az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a Volvo Cars Kassától délre, a magyar határtól pár kilométerre fekvő Kassamindszent területén építi fel gyárát, amelynek éves kapacitása 250 ezer autó lesz. A gyártósorról csak elektromos járművek gördülhetnek le. A szlovák kormány 267 millió euróval kívánja támogatni a projektet – ez a terv most kapott zöld utat az EU részéről.

„Az intézkedés hozzájárul az EU munkahelyteremtéssel, regionális fejlesztéssel és az európai zöld megállapodással kapcsolatos stratégiai céljaihoz” – közölte a Bizottság.

Az állami támogatásokat az EU Bizottságának engedélyeznie kell, hogy a támogatások ne gyakoroljanak aránytalan hatást a belső piaci versenyre. Érdekes ebben az összefüggésben: körülbelül egy évvel ezelőtt az EU lazította az állami támogatásra vonatkozó szabályokat, hogy ellensúlyozza az Egyesült Államok kormányának inflációcsökkentési törvényét, vagyis a fontos gazdasági szereplőket az EU-ban tartaná.

Az EU tájékoztatása szerint a Volvo Cars 1,2 milliárd eurót fektet be a projektbe, és legalább 3300 közvetlen munkahelyet teremt. Az üzemben a Scalable Product Architecture 2 (SPA2), tisztán elektromos autókhoz kifejlesztett platformra fognak épülni az autók. A Volvo két 9000 tonnás gigaprést is rendelt az olasz Idrától a gyártóüzembe. Ezek célja nagymértékben leegyszerűsíteni az autógyártást.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink