Gyártók A Tesla útjára lép a Volvo felvidéki gyárában

A Tesla útjára lép a Volvo felvidéki gyárában

autopro.hu/Sz.K. | 2023.11.13 15:18

A Tesla útjára lép a Volvo felvidéki gyárában

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

Új technológiát fog alkalmazni épülő kassai gyárába a Volvo. Az Idra a közösségi médiában hozta nyilvánosságra a hírt, és bejelentette, hogy a Volvo Cars két kilencezer tonnás öntőgépet rendelt a Kassán épülő új autógyárába. A hírek szerint ez egy tisztán elektromos autógyár lesz, amelynek tervezett éves kapacitása 250 ezer elektromos autó lesz. A tervezett üzembe helyezés 2026.

Hirdetés

A Volvo által rendelt nagyméretű öntőberendezések népszerűvé válhatnak az autógyártók körében, főleg amióta a Tesla bevezette ugyanezeket a gépeket, hogy nagyméretű, egyetlen darabból álló járműalvázakat készítsen – ezzel gyorsabbá és hatékonyabbá téve az autók összeszerelését.

A Geely tulajdonában lévő Volvo Cars nem az egyetlen vállalat, amelyik vizsgálja a technológiát az európai és az amerikai működéséhez. A Ford és a Hyundai is érdeklődik már az Idra Gigasajtológépek után – egyesek állítólag már láttak egy Ford logóval ellátott „gigapress 6100” -as gépet, amely több mint hatezer tonnás szorítóerőre képes. Azt a gépet az Idra Travalgiatóban, az észak-olaszországi Brescia közelében található üzemében tesztelték a vállalat által szervezett ipari rendezvényen. Ugyanezen az eseményen egy másik, kilencezer darabos, logó nélküli modellt is teszteltek.

Egy, az ügyhöz közel álló forrás a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az említett gépet a Hyundai Csoportnak szállítják majd. Hozzátette, hogy mind a Hyundai, mind a Ford ezeket kezdetben csak kutatás-fejlesztési célokra használja majd.

A Teslánál a legerősebb Giga Press segít a Cybertruck kialakításában. A vállalat a hatezer tonnás változatot a Model Y karosszéria részeinek préselésére használja.

A Volvo Cars még nem erősítette meg, milyen modelleket fog gyártani Szlovákiában. Ami biztos, hogy az üzemben a 2014 óta bevett eljárással szemben tisztán elektromos platformon fognak járműveket gyártani. A teljesen elektromos Volvo XC90 és a Polestar 3 európai gyártása valószínűleg Kassán történik majd – véli az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink