Gyártók Josip Niksic: Minden mutatószám azt igazolja, hogy jó döntés volt Kecskemétet választani a Mercedesnek

Josip Niksic: Minden mutatószám azt igazolja, hogy jó döntés volt Kecskemétet választani a Mercedesnek

Uzoni Ábel | 2018.05.15 10:52

Josip Niksic: Minden mutatószám azt igazolja, hogy jó döntés volt Kecskemétet választani a Mercedesnek

A vállalat sikeres évet zárt: a termelés az elmúlt évben 4,1 százalékkal haladta meg a 2016-ost, több mint 190 ezer autó készült.

A vállalat nettó árbevétele meghaladta a 3,5 milliárd eurót. A profitot teljes mértékben az újabb magyarországi beruházásokra fordítja a vállalat. A Mercedes-Benz gyár társaságként és munkaadóként 2017-ben összesen 23 millió eurónyi adót és járulékot fizetett a magyar állam, illetve a kecskeméti önkormányzat részére.

Az árbevétel, a termelési számok és az eredmény tekintetében is növekedést értünk el. Minden mutatószám azt igazolja, hogy jó döntés volt hosszú távon befektetni, és Magyarországot választani kompakt autóink egyik gyártóhelyszíneként mondta Josip Niksic, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója.

– A magyar munkavállalók értékelése szerint a Mercedes-Benz gyár lett idén a legvonzóbb hazai munkáltató. Ez is azt igazolja, hogy jó úton haladunk, és valódi, vonzó közösséggé formálódott a kecskeméti csapat – hangsúlyozta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A 190 ezer elkészült autó 2016-hoz képest 4,1 százalékos növekedést jelent, a 3,5 milliárd euró bevétel pedig 4,4 százalékos emelkedés a megelőző évhez képest. A pénz helyben marad, az eredményt fejlesztésbe forgatja az autógyártó. A 2016-ban bejelentett új karosszériaüzemben készülnek az új generációs kompakt autók, az évtized végére pedig elkészül az úgynevezett K2, a második kecskeméti gyár, amely már a tökéletesen rugalmas (full-flex) gyártásra is képes, és ahol digitális folyamatvezérléssel rugalmas termelési rendszerben első- és hátsókerék-meghajtású személygépkocsikat készülnek majd. A K2 alapkőletétele heteken belül várható. A karosszériaüzem 580 millió eurós, míg a K2 1 milliárd eurós befektetést jelent.

Kecskeméten jelenleg 4000 munkavállaló dolgozik, de az új gyár megnyitásával még 2500 ember talál majd munkát itt. Az energiahatékonyságra külön ügyel a Mercedes, az egy elkészült járműre vetített energiafelhasználás 1 MWh, amellyel a leghatékonyabbak a járműiparban. A vállalat magyar beszállítói aránya egyébként 50 százalék felett áll, és törekednek arra, hogy ne csak termelési, hanem szolgáltatási beszállítókkal szerződjenek.

2017 szeptemberében megkezdődött a nyolcezer négyzetméteres képzési központ – a Mercedes-Benz Academy Kecskemét – építése. Az intézmény elsősorban a duális képzésben résztvevő középiskolásoknak és főiskolai hallgatóknak biztosítja majd a legkorszerűbb oktatási eszközöket és technikákat. 2018 szeptemberétől mintegy 250 tanuló és hallgató kezdi majd tanulmányait a duális képzési rendszer keretében. Az elmúlt évben zárult le az első – Magyarországon egyedülálló – művezető képzés, amellyel a Mercedes-Benz gyár új képzési kategóriát teremtett. A gyár tizenöt szakembere tett sikeres vizsgát, és vette át a magyar-német diplomáját.

Közel 101 milliárd forintos forgalmával 2017-ben is eredményes évet zárt a Mercedes-Benz magyarországi értékesítési képviselete, 26 százalékkal múlva felül a 2016-os számokat.

Büszkék vagyunk arra, hogy a 2017-es rekorderedményekkel a Mercedes-Benz megtartotta piacvezető pozícióját a prémium személyautó szegmensben. Ehhez a munkatársak hatékony munkája mellett az új és megújult modellek érkezése – mondta Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Az értékesítés alakulásáról elmondta, a 101 milliárd forintos bevétel 26 százalékos növekedés a megelőző évhez képest, és a dolgozói létszámot is sikerült 10 százalékkal növelni. Prémium személyautókból 863-at értékesítettek, amely 2017 azonos időszakához képest 33 százalékos növekedést jelent. A flottarendelések 32 százalékkal növekedtek. Kishaszongépjárműből tavaly 1462 kelt el, ez 82 százalékos növekedést mutatott. A hattonnás össztömeget meghaladó haszonjárművek eladásai 72 százalékkal növekedtek 2016-hoz képest. Az eredeti alkatrész értékesítések forgalomnövekedése 15,2 százalékos volt.

Kiemelt Partnereink