Gyártók Jöhet az elektromos Škoda Octavia?

Jöhet az elektromos Škoda Octavia?

autopro.hu/P.B. | 2021.09.22 08:21

Jöhet az elektromos Škoda Octavia?

Fotó: Škoda Storyboard

Thomas Schäfer, a Škoda vezérigazgatója a napokban arról beszélt, hogy a Volkswagen Csoporthoz tartozó cseh OEM komolyan fontolgatja, hogy legismertebb modelljéből, az eddig csak belső égésű motorral és plug-in hibridként kínált Octaviából tisztán elektromos verziót készítsen. Akárhogy is alakul, 2025 előtt biztosan nem lesz elektromos Octavia.

Az Octavia a Škoda modernkori történetének legsikeresebb modellje, maga a vezérigazgató is a cseh gyártó legfontosabb termékének nevezte a típust. Egy német interjúban Schäfer arról beszélt, hogy komolyan gondolkoznak azon, hogy az évtized második felében piacra dobják az Octavia tisztán elektromos verzióját.

Ugyan az elektromos Octavia még pár évig biztosan nem válik valósággá, a Škoda által már bejelentett elektrifikált modellek hamarabb érkezhetnek a vártnál – nyáron a cseh OEM három új elektromos modellt jelentett be, melyek 2030-ig érkeznek majd.

Ami biztos, hogy a három modellből az Enyaq iV Coupé érkezhet először, várhatóan már 2022 első felében. 2025-ben pedig a Škoda saját városi, elektromos kisautója jelenhet meg – ami csoporton belül is számolhat riválisokkal a Volkswagen és a Seat részéről egyaránt.

Elektromos offenzíva

A Škoda jelenleg három elektrifikált modellt kínál, ezek közül csak a 2020-ban megjelent Citigo e tisztán elektromos, míg az Octavia iV és a Superb iV rendelkeznek plug-in verzióval is. 2022-ben második elektromos modellként érkezik az Enyaq iV.

Az OEM júniusban jelentette be, hogy 2030-ra Európában 50-70 százalék közé emelné az elektromos eladásainak arányát – a pontos szám a piac alakulásától függ. Ez valamivel alacsonyabb, mint a Volkswagen brand által elérni kívánt 70 százalék feletti arány az újautó-eladásokban 2030-ra – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink