Gyártók Jelentős veszteség után javulást vár az Aston Martin

Jelentős veszteség után javulást vár az Aston Martin

autopro.hu/V.M. | 2022.08.01 12:23

Jelentős veszteség után javulást vár az Aston Martin

Fotó: Aston Martin Media

A brit sportautó-gyártó arra számít, hogy 2022 második felében az ellátási láncokban tapasztalható problémák enyhülésével javulni fog pénzügyi helyzete, miután az első hat hónapot jelentős veszteséggel zárta.

Hirdetés

A január-júniusi időszakban közel 340 millió euró adózás előtti veszteséget termelt a 109 éves vállalat – ez többszöröse az egy évvel korábbi 107,9 millió eurós értéknek. A rossz eredményt a gyártó a logisztikai problémákkal, a kínai lezárások hatásaival, az ukrajnai háborúval és az inflációval magyarázta.

Lawrence Stroll, az Aston Martin elnöke úgy számol, hogy 2022 második felében több járművet fognak tudni értékesíteni az ellátási láncok fokozatos stabilizálódásának és a nagy nyereségtartalmú modellek, mint a DBX707 SUV gyártásának felfutásával.

„Júniust több mint 350 darab második negyedévben ki nem szállított, alkatrészekre váró DBX707-tel fejeztük be, ami több tízmillió kárt okozott, illetve átmenetileg gátolta lehetőségeinket az erős kereslet kielégítésében” – idézi Stroll-t a Reuters. A vállalatvezető hozzátette, hogy mostanra megkezdték a járművek kiszállítását, és a következő hónapokban az ellátás további javulását várják, mindez pedig lehetővé fogja tenni számukra a teljes évi pénzügyi célok elérését.

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, az Aston Martin júliusban jelentette be, hogy 770 millió euró értékben ismét tőkét von be. Ezt részben az adóssága csökkentésére, részben fejlesztésekre fogja felhasználni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink