Gyártók Januári sikerek a német prémium szegmensben

Januári sikerek a német prémium szegmensben

Panker Gergő | 2014.02.19 12:56

Januári sikerek a német prémium szegmensben

Az Audi globális eladásai januárban 12 százalékkal 124 850 darabra ugrottak főként a Németországban és Kínában tapasztalt keresletnövekedésnek köszönhetően, a Mercedes pedig szintén jelentős bővülésről számolt be az év első hónapjában.

Négykarikás sikerek

Az Audi szerint az eladások minden fontosabb piacon emelkedtek, mely a gyártó szerint főként a kompakt kategóriás járművek iránti kereslet bővülésének köszönhető. Az Audi A3 eladásai januárban 67 százalékkal 17 450 darabra nőttek az előző hónaphoz képest, míg a márka legkisebb szabadidő-autójából, a Q3-ból 73 százalékkal több, 15 ezer darab fogyott az év első hónapjában – írja az Automotive News Europe autóipar szakportál.

Nőtt a kereslet az Audi kompakt kategóriás autói iránt

Az Audi szerint a sikeres januári eredmény a tavalyi rekordok folytatása, továbbá a gyártó bizakodva tekint az idei évre is. – Januárban a 2013-ban tapasztalt rekorderedményekre építettünk és folytattuk a növekedést az újévben is. Célunk, hogy 2014-ben is több autót adjunk el és nagyobb léptékben erősödjünk, mint a globális autópiac – mondta Luca de Meo értékesítési vezető.

Az Audi kínai eladásai januárban 18 százalékkal 44 526 darabra nőttek, míg Európában az előző hónaphoz képest 8 százalékkal több, összesen 53 750 Audit értékesítettek. Németországban, az Audi második számú piacán az eladások 19 százalékkal 17 426 darabra nőttek, míg a harmadik helyen szereplő Egyesült Királyságban 9 százalékos növekedést tapasztaltak (10 783 darab eladott jármű). Az Egyesült Államokban az eladások fél százalékkal 10 101-re nőttek.

A német prémiumgyártó 2020-ig évente 2 millió autó eladását tervezi. A tavalyi évben a Volkswagen-csoport rekordszámú, 1,58 millió autót adott el világszerte – írja az Automotive News Europe.

Profitnövekedés a Daimlernél

A rivális Mercedes-Benz szintén növekedésről számolt be: a vállalat januárban 15 százalékkal több, 109 477 járművet adott el világszerte. A Daimler 45 százalékos negyedik negyedéves profitnövekedést jelentett, amely főként a Kecskeméten gyártott CLA és a modellfrissítésen átesett S-osztály iránti növekvő keresletnek köszönhető.

A Daimler közleményében arról tájékoztatott: az adózás előtti folyó bevétel 2,53 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábban jegyzett 1,74 milliárd euróról. A vállalat bevétele 7,6 százalékkal 32,1 milliárd euróra nőtt. A Daimler idén jelentős növekedésre számít a 2013-as évben 7,92 milliárd euró profitot termelő projektek folytatásától, melynek része az új kompakt GLA szabadidő-autó és a Mercedes legnépszerűbb modellje, az új C-osztály szedán bevezetése. Mindkét modellt tavasszal dobják piacra Európában.

Töretlen a kecskeméti CLA népszerűsége

– Jelentős növekedésre számítunk minden üzletágunkban a 2014-es évben – mondta Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója a vállalat évértékelő konferenciáján. A 2013-as év utolsó hónapjaiban a vállalatnak sikerült megelőznie a Volkswagen-csoporthoz tartozó Audit, továbbá 2010 után először jelentett nagyobb éves növekedést a BMW-nél. Zetsche szerint a Mercedes az évtized végére visszaszerezheti az első helyet a prémiumgyártók ranglistáján, amelyen még 2005-ben adta át a vezetést a BMW-nek, 2011-ben pedig a harmadik helyre csúszott vissza az Audi mögé.

– A Daimler olyan területeken mutat fejlődést, ahol korábban lemaradásban volt, a stratégiájuk pedig működőképesnek tűnik – mondta Daniel Schwarz, a frankfurti Commerzbank elemzője még a legutóbbi eredmények publikálása előtt. – Ez nem csak az új modelleken múlik, a Daimler sikeres előrelépéseket tett a költségcsökkentés területén is – tette hozzá a Commerzbank elemzője.

Költségcsökkentés

A Daimler – amely egyben a világ legnagyobb kamiongyártója is – egy kétéves projekt felénél tart, melynek célja, hogy 2 milliárd euróval csökkentse autógyártói üzletágának kiadásait. A projekt a tervek szerint 2014 végéig tart majd.

A "Vezetésre termett" (Fit for Leadership) program része az anyagköltségek csökkentése, a gyártás hatékonyságának növelése, valamint az erőforrások rugalmasabb kezelése. Zetsche januárban azt nyilatkozta, hogy a projekt a tervekhez képest jobban halad, illetve akár az is elképzelhető, hogy felülmúlják az eredetileg kitűzött célokat.

A GLA egy új szegmens meghódítását teheti lehetővé a Daimler számára

A Mercedes márciusban piacra dobja az új C-osztály szedánt, iilletve az új GLA-t, amely egy új modell a kompakt szabadidő-autók szegmensében. A német gyártó továbbá elkezdi a B-osztály elektromos változatának értékesítését az Egyesült Államokban, valamint az S-osztály kupé változata is hamarosan debutál.

A Daimler továbbá bejelentette: a tavalyi sikereknek köszönhetően beadtak egy javaslatot, amely szerint a 2013-as évi eredményekből származó a részvényenkénti járulékot a korábbi 2,20 euróról 2,25 euróra növelnék.

A Mercedes viszonteladói hálózatának kibővítését tervezi Kínában, és a tavalyi 75-nél idén 25-tel több, 100 új kereskedést nyit az országban, hogy felzárkózzon az Audi és a BMW mögé a prémium autók legfontosabb piacán.

A Daimler a tavalyi évben 12 százalékos részesedést szerzett kínai partnere, a Beijing Automotive Group Co. (BAIC) személyautó üzletágában, amely az első lépést jelenti a BAIC részvényeinek nyilvános forgalombahozataláho – olvasható az Automotive News Europe honlapján.

Kiemelt Partnereink