Gyártók Ismét utasokkal repült egy Boeing 737 MAX

Ismét utasokkal repült egy Boeing 737 MAX

autopro.hu/P.B. | 2021.01.08 17:21

Ismét utasokkal repült egy Boeing 737 MAX

Fotó: Boeing

A 737-es új generációs változatával korábban fél éven belül két légikatasztrófa is történt, emiatt 2019 márciusa óta nem repülhetett utasokkal ilyen gép. Az átalakítások elvégzése és az engedélyeztetési eljárások után 2020 végén újra szállíthatott utasok a Boeing 737 MAX.

Hosszú idő után repülhetett utasforgalomban újra a Boeing 737 MAX: December végén az American Airlines Miamiból New Yorkba tartó járatát vitte egy ilyen repülő, a fedélzetén a légitársaság elnökével, valamint a pilóta feleségével és a másodpilóta édesanyjával.

2020 utolsó napjaiban csak ezen a járaton repült Boeing 737 MAX, januártól pedig fokozatosan egyre több útvonalra tér vissza a típus. Az első utasforgalomban történő repülés rendben lezajlott.

Szigorú vizsgálatok

A géppel 2019 márciusa óta tilos repülni, miután fél éven belül két légikatasztrófában is érintett volt a típus: 2018 októberében a Lion Air, 2019 márciusában pedig az Ethiopian Airlines egy-egy járata zuhant le, az előzetes jelentések szerint részben a gép automata átesésvédelmi rendszerének hibás működése miatt. A két balesetben 346-an vesztették életüket.

A balesetek után az új példányok átadását is leállították, a Boeingnek eddig közel tízmilliárd dollárjába került a gép hibáinak feltárása, javítása és újbóli engedélyeztetése.

Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) novemberben adta meg az engedélyt a 737 MAX újbóli repülésére. A tesztek és a koronavírus-járvány okozta kevés utas miatt az első utasforgalmi repülésre több mint egy hónapot kellett várni, végül 2020 legvégén jött el a pillanat.

Mélyponton a repülés népszerűsége

Az American Airlines a 2021-ig tartó másfél éves időszakban feleannyi utast szállít, mint amennyivel előzetesen számolt a légitársaság. A koronavírus példátlan visszaesést hozott az ágazatban, egyrészt a szigorítások miatt, másrészt elővigyázatosságból is kevés az utas a repülőkön.

A decemberi utazáson is részt vevő Robert Isom, az American Airlines első embere a Forbes szerint úgy nyilatkozott, hogy nagyon várja már a koronavírus elleni vakcina szélesebb körű elterjedését, amitől a repülés fellendülését is reméli.

Kiemelt Partnereink