Gyártók Ismét szintetikus üzemanyagba fektet a Porsche

Ismét szintetikus üzemanyagba fektet a Porsche

autopro.hu/V.M. | 2022.04.11 11:17

Ismét szintetikus üzemanyagba fektet a Porsche

A chilei Punta Arenas-ban épülő e-fuel-üzem | Fotó: Porsche Newsroom

A német sportautógyártó 75 millió dollárt fektet a HIF Global LLC-be, ami több nemzetközileg aktív, szintetikus üzemanyagokba fektető vállalat holdingtársaságaként működik.

A chilei HIF Global felel többek között a dél-chilei Punta Arenas-ban lévő szintetikusüzemanyag-gyár építéséért is. Ezt a projektet a Porsche kezdeményezte, és olyan partnerekkel közösen valósítja meg, mint a Siemens vagy az ExxonMobil. Itt az e-fuelként is ismert szintetikus üzemanyagok előállítása már 2022 közepén meg fog indulni.

A Porsche a mostani befektetéséért cserébe részesedést kap a HIF Globalban, amibe a Volkswagenhez tartozó OEM-mel egyetemben több amerikai cég és a chilei Andes Mining & Energy energiaipari vállalat is befektetett. A Porsche közleménye szerint együttesen egy alacsony kilenc számjegyű összeget invesztáltak a holding társaságba, ami a forrásokat amerikai, ausztrál és chilei e-fuel-gyárak építésére fordítja.

Nem csak az autógyártók élveznék a hasznát

A szintetikus üzemanyagok lehetővé tennék, hogy a belső égésű motorok közel vagy teljesen karbonsemlegesen működhessenek, ezáltal megfelelve a szigorodó előírásoknak. A Porsche eddig több mint 100 millió dollárt fektetett a környezetbarát technológiába.

Az e-fuel további előnye, hogy a gépkocsikon kívül a repülésben és a hajózásban is alkalmazható, ezenkívül előállítása során e-metanol keletkezik, amit hasznosíthat a vegyipar, kiváltva a fosszilis eredetű alapanyagokat.

Maga a Porsche eleinte motorsportban, majd a vezetéstechnikai tréningeken használhatja a szintetikus üzemanyagokat, amik kutatásával már régóta foglalkozik. „Élen járónak tartjuk magunkat a szintetikus üzemanyagok területén, és vezető szerepre törekszünk a technológia fejlesztésében. Ez az egyik építőköve a fenntarthatósági stratégiánknak” – fogalmazott Michael Steiner, a Porsche kutatás-fejlesztési igazgatója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink