Gyártók Ismét nekifut az önvezetésnek a Ford

Ismét nekifut az önvezetésnek a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.03.06 06:16

Ismét nekifut az önvezetésnek a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford bejelentette a Latitude AI, egy új önvezetőtechnológiai cég megalapítását, alig pár hónappal azután, hogy hasonló profilú előző vállalkozása, az Argo AI felszámolásáról döntött.

Hirdetés

A Ford tavaly októberben jelezte, hogy Volkswagennel közösen tulajdonolt Argo AI önvezető rendszereket fejlesztő cégét felszámolja. A lépés csak egy újabb jele volt annak, hogy alább hagy az önvezetés iránti befektetői érdeklődés, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a dollármilliárdokat felemésztő fejlesztések ellenére az autonóm járművek a távoli jövőben válhatnak csak valósággá.

Az utóbbi egy évben az önvezető járműveken és rendszereken dolgozó cégek piaci értéke hatalmasat esett, anyagi helyzetük pedig szorultabbá vált. Emiatt a Google-t is birtokló Alphabethez tartozó Waymo nemrég az idén már második alkalommal jelentett be leépítést.

Folytatás új fókusszal

A nehézségek ellenére az autógyártók és a startupk nem szálnak ki az önvezetőtechnológiák fejlesztéséből, ahogy azt a Ford új leányvállalata is bizonyítja. A pittsburgh-i központtal rendelkező Latitude AI az Argo AI 550 korábbi alkalmazottjával indul el.

Mindazonáltal, legalábbis egyelőre az új cég nem az Argo AI által megkezdett autonóm vezetési fejlesztéseket fogja folytatni. A Ford közlése szerint kezdetben a fókusz az olyan vezetéstámogató rendszereken lesz, melyek lehetővé teszik a sofőrnek, hogy menet közben tekintetét levegye az útról, kezeit pedig ne tartsa folyamatosan a kormányon – vagyis a mérnökök az autonómnál alacsonyabb szintű önvezetési képességet biztosító rendszereken fognak dolgozni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink