Gyártók Ismerkedik az e-átállással a szentgotthárdi motorgyár

Ismerkedik az e-átállással a szentgotthárdi motorgyár

autopro.hu | 2023.07.04 11:17

Ismerkedik az e-átállással a szentgotthárdi motorgyár

Fotó: Opel Szentgotthárd

A Stellantis Csoporthoz tartozó szentgotthárdi motorgyár jelenleg ugyan kizárólag belső égésű benzinmotorokat gyárt, de nem zárkózik el a jövőbemutató elektromos meghajtással kapcsolatos ismeretek elsajátításától sem. A gyár csatlakozott a vállalatcsoport által meghirdetett Stellantis Elektrifikációs Napok 2023 elnevezésű rendezvénysorozathoz, amelynek célja az új technológiák népszerűsítése és megismertetése a munkavállalókkal, rajtuk keresztül pedig családtagjaikkal.

A június harmadik hetén szervezett Stellantis Elektrifikációs Napok 2023 jegyében és céljával összhangban a munkatársak a következő rendezvényeken és szakmai előadásokon vehettek részt.

A csoporthoz tartozó Opel és Peugeot márkák generálimportőrei segítségével tesztvezetés keretében lehetett kipróbálni az elektromos és a plug-in hibrid meghajtású modelleket. A Stellantis által felvásárolt hazai, mesterséges intelligencián alapuló, automatizált vezetési technológiát fejlesztő aiMotive-tól a vállalat fejlesztési vezetője, Pongrácz Gábor adott elő a technológiára vonatkozó fejlesztések kihívásairól.

Dr. Hanula Barna, a győri Széchenyi István Egyetem docense, a Járműmérnöki Kar dékánja a fenntarthatóság, az elektromobilitás és a szén-dioxid-kibocsátás témáiba kalauzolta el a hallgatóságot, de volt olyan előadás is, amelyen a cég egyik munkatársa osztotta meg tapasztalatait az elektromos autó mindennapi használatával kapcsolatban.

Lazább programok is helyet kaptak

A fajsúlyos szakmai témák mellett a szórakozás is teret kapott. A résztvevők kvízjáték keretében mérhették össze tudásukat a vállalatcsoport szén-dioxid-csökkentési stratégiájának ismeretéről; a családtagok gyárlátogatási lehetőséget kaptak, valamint a legkisebbek gyermekrajz pályázat keretén belül mutathatták be alkotásaikat „A jövő elektromos autója” témában. Az eseménysorozaton több mint ötszáz dolgozó vett részt, sokan több programra is bejelentkeztek.

A tavaly működésének harmincadik évfordulóját ünneplő szentgotthárdi motorgyár hamarosan elkezdi a háromhengeres turbó benzinmotorok harmadik generációjának gyártását, amely újabb mérföldövet jelent a károsanyag-kibocsátás csökkentés irányába. Úgyszintén zajlanak az előkészületei egy teljesen új, négyhengeres turbómotor gyártásának, amellyel a szentgotthárdi üzem a cégcsoport egyik legfontosabb európai motorgyárává fog fejlődni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink