Gyártók Így virágozna a Porsche az elektromos autók korában

Így virágozna a Porsche az elektromos autók korában

autopro.hu/Sz.K. | 2017.11.06 12:02

Így virágozna a Porsche az elektromos autók korában

Jöhet bármilyen trend, a stuttgarti sportkocsigyártó nem tervezi, hogy lecsökkenti 15 százalékos üzemi profithányadát. A pénzügyi igazgató, Lutz Meschke szerint a Porsche megbirkózik az elektromobilitás hatalmas terhével, sőt irányadóvá válik abban.

8-10 ezer euró - Lutz Meschke, a Porsche CFO-ja szerint ekkora többletköltséget jelent a villanyhajtás a hagyományos motorokhoz képest. Csakhogy ezeket - egyelőre - nem lehet beépíteni az árakba, épp ezért nem tesznek jót a vállalat profitabilitásának ezek az e-járművek. Ettől függetlenül ezek az új technológiák a jövő befektetései, véli Meschke.

Jelenleg ezzel párhuzamosan fejleszteni kell a belsőégésű motorokat is, így még magasabbak a Porsche ráfordításai. Számszerűsítve ez több mint 3 milliárd euró befektetést jelent csak az elektromos és a plug-in hibrid autóknál. Emiatt időszakos visszaesés várható a gyártó profitjában, azonban hosszú távon nem kell hanyatlástól tartani.

Meschke elmondta, hogy a folyó és a jövő évre is kitűzött 15 százalékos profittöbblet egy stratégiai cél. Ha szükséges, át kell alakítani a vállalatot, hogy ezt az értéket folyamatosan tartani tudják. Lehetnek olyan évek, ahol a különböző, rendkívüli gazdasági események miatt ez nem sikerül, de minden dolgozónak tudnia kellebből a kitűzésből nem engednek, hangsúlyozta a vezető. Arra a kérdésre, hogy a haszon egyszámjegyűre csökkenhet-e, a pénzügyi igazgató elmondta, hogy még a 2009-es pénzügyi válság idején sem csökkent akkora mértékűre a profit.

Meschke kiemelte, hogy az Európában eladott négyajtós Porsche modellek fele dízeles, és az új generációs Cayenne is szintén ilyen hajtást kap. A vállalat nem szeretne elhamarkodottan dönteni, alaposan megfontolják az egyéni piacok keresletei alapján az új irányvonalakat. Éppen ezért nem tűzik ki egyből célul a dízeles járművek gyártásának beszüntetését.

Az, hogy még meddig lesz lehetőség dízeles Porsche modelleket vásárolni, nagyban függ attól, hogy melyik elektromobilitási forma nyer teret leginkább, és milyen körülmények között. A következő 10 évben a vállalat azt tervezi, hogy optimalizált belső égésű motorokat, plug-in hibrideket és teljesen elektromos sportkocsikat is kínál párhuzamosan.

Az első teljesen elektromos Porsche várhatóan 2019-ben kerül az utakra, és ez még csak a kezdet. Az autógyártó az e-mobilitásban is szeretne irányadó lenni.

Kiemelt Partnereink